Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΜε κάθε λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου...

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα και με τη μαζική συμμετοχή των πολιτών γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σε όλο τον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων.

Οι δοξολογίες και οι παρελάσεις έλαβαν χώρα σε όλα τα μέρη του Δήμου, σηματοδοτώντας την ενότητα και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας σε αυτήν την σημαντική εορτή.
Μετά την καθιερωμένη δοξολογία στους κατά τόπους Ιερούς Ναούς, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων κ. Σωτήριος Αθ. Σουχλας, μέλη της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων κατέθεσαν στεφάνια και καμάρωσαν την παρέλαση των μαθητών μας και του πολιτιστικού συλλόγου.
Ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων κ. Σωτήριος Αθ. Σουχλας κατα την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στους αγώνες του έθνους μας και τις αξίες της αθάνατης ελληνικής ψυχής:
«28η Οκτωβρίου 1940.
Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη, ένα χρέος.
Σήμερα τιμούμε το θαρραλέο «ΟΧΙ» των Ελλήνων του 40.
ΟΧΙ, μια λέξη τόσο μικρή, που όμως, δείχνει όλο το μεγαλείο και τη δύναμη της φυλής μας, όλη την τόλμη και την υπερηφάνεια που κρύβει μέσα της η αθάνατη ελληνική ψυχή.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 συμπυκνώνει σε μία ιστορική στιγμή, τις μνήμες, τα βιώματα και τις αξίες που καθοδήγησαν και καθοδηγούν πάντοτε το έθνος μας.
Συμβολίζει αιώνια, την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραμένει πάντα ένα ζωντανό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνισμού.
Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας.
Σε έναν πόλεμο που φαινόταν άνισος, σε μια Ευρώπη που είχε υποδουλωθεί, οι Έλληνες, ήταν αυτοί που είχαν το ψυχικό σθένος, ήταν αυτοί που τόλμησαν, ήταν αυτοί που αντιστάθηκαν στη φασιστική πρόκληση.
Ο Ελληνισμός δεν ξέχασε αλλά και δεν ξεχνάει ποτέ ότι η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα και με το αίμα.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή, που δεν προκαλεί, αλλά και που δε δέχεται να προκληθεί!!!
Την 28η Οκτωβρίου του 1940, ημέρα Δευτέρα και ώρα 5.20 το ξημέρωμα, η χώρα μας δρασκέλισε το κατώφλι του πολέμου. Ενεπλάκη σε έναν πόλεμο που δεν τον ήθελε, αλλά και δεν μπορούσε να αποφύγει.
Ο ελληνικός λαός δεν πολέμησε από αγάπη προς τον πόλεμο, αλλά από αφοσίωση και λατρεία για την ελευθερία.
Το ΟΧΙ ήταν απάντηση από πείσμα, για την ιερή ιδέα. Την ιδέα που ακούει στο όνομα Ελευθερία.
Η 28η Οκτωβρίου θα μας θυμίζει πάντα πόσο σημαντικό είναι να ορθώνεις το ανάστημά σου και να αγωνίζεσαι για τις αξίες σου.
Ας μάθουμε να λέμε τα δικά μας ΟΧΙ σε ό,τι μας καταπιέζει, σε ό,τι μας δυσκολεύει, σε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι και εξαρτημένοι!
Τα παιδιά μας και εμείς έχουμε ανάγκη και να νιώθουμε και να είμαστε ελεύθεροι.
Έχουμε ανάγκη να απολαμβάνουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, με ελευθερία, με δημοκρατία, με δικαιοσύνη, και με όλες τις πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες πρέπει και αξίζει να αγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα!
Σήμερα τιμούμε την μνήμη όλων όσων δίδαξαν την τρομαγμένη ανθρωπότητα ότι οι αριθμοί χάνουν την σημασία τους και τα όπλα την παντοδυναμία τους μπροστά στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.
Οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ.
Οφείλουμε να φανούμε άξιοι απόγονοι των μεγάλων προγόνων μας, της λαμπρής ιστορίας μας και του δοξασμένου παρελθόντος μας.
Μόνο έτσι θα κρατήσουμε την Ελλάδα για πάντα μεγάλη, ζωντανή και ελεύθερη!
Σας ευχαριστώ!
Τιμή και δόξα στους αθάνατους ήρωες του έπους του ’40.
Τιμή και δόξα σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για την Πατρίδα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.
ΖΗΤΩ η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940»
Σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε σε αυτήν την εορταστική εκδήλωση και τιμήσατε μαζί μας την 28η Οκτωβρίου, μια μέρα που είναι σταθμός στην ιστορία μας και την ελληνική ταυτότητα.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ