Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣε λειτουργία το Εκκλησιαστικό μουσείο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου (Βίντεο)

Σε λειτουργία το Εκκλησιαστικό μουσείο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου (Βίντεο)

Στην ενορία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, μεταφέρθηκαν, σε νέο χώρο, το Μουσείο Εκκλησιαστικών Εκθεμάτων (παλαιών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών, ιερών, βιβλία κλπ), το οποίο στεγάζεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και κατάλληλο ως προς τις συνθήκες φύλαξης εκθεσιακό χώρο ποικίλων αντικειμένων εξαιρετικής εκκλησιαστικής τέχνης.

Ο π. Ελευθέριος Μίχος Εφημέριος Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας μιλάει στην κάμερα του  argonafpliatv για το χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου.

Μας δόθηκε η δυνατότητα να εκθέσουμε σχεδόν όλα τα κειμήλια του Ιερού Ναού σε έναν μεγαλύτερο χώρο, στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Συσσιτίου της Αγάπης, που επιτρέπει στους επισκέπτες να λάβουν μία άνετη και ευχάριστη μουσειακή εμπειρία. Υπήρχαν σημαντικά εκκλησιαστικά αντικείμενα, τα οποία βρίσκονταν φυλαγμένα σε ντουλάπες του Ιερού Ναού και δεν μπορούσαν να εκτεθούν στο κοινό λόγω έλλειψης χώρου.
Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, αφού πλέον λειτουργεί στο νέο κτίριο ανελκυστήρας,ενώ προηγουμένως, δυστυχώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ,που άτομα ΑΜΕΑ, δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και αποκλείονταν από την επίσκεψή τους στο Μουσείο.
Έτσι η επίσκεψη γίνεται εύκολα και με ασφάλεια.
Πέρα από την αρχαιολογική τους αξία,τα κειμήλια που εκτίθενται, καθίστανται τεκμήρια της εκκλησιαστικής ιστορίας και συνέχεια της Ευαγγελίστριας, διότι παλαιότερα λειτουργούσε ως Ιερά Μονή. Όλα τα εκθέματα ανήκουν στον Ιερό Ναό.
Το Εκκλησιαστικό μουσείο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, πέρα από την ανεκτίμητη αξία των εκθεμάτων του, αποτελεί ένα νέο πραγματικό στολίδι για το Ναύπλιο και την Αργολίδα. Είμαι υπερήφανος για τους επιτρόπους και συνεργάτες μου,του Ιερού Ναού,διότι με την βοήθεια του Θεού και με την προσωπική τους εργασία και την εν γένει συμβολή τους, μεταφέραμε και στήσαμε σε αυτόν τον νέο χώρο το Μουσείο. Είναι οι άνθρωποι που γεμίζουν χαρά για ό,τι προσφέρουν στην Εκκλησία. Αυτή είναι η ”πληρωμή” για όλη τη δουλειά που κάνουν, προσφέροντας από τη θέση του επιτρόπου.
Όπως συμβαίνει σε κάθε μικρό ή μεγάλο έργο με ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο αυτό του εκκλησιαστικού Μουσείου, συνέβαλαν καθοριστικά .
Καταθέτω την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου σε αυτούς και τους εθελοντές, για τη σημαντική προσφορά τους προς τον Ιερό Ναό μας, ευχόμενος να έχουν κάθε ευλογία παρά Κυρίου.
Σκοπός του Μουσείου είναι η περισυλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, έκθεση και προβολή των πάσης φύσης αντικειμένων που προβάλλουν την εκκλησιαστική τέχνη και ιστορία της Ευαγγελίστριας.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ