Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤι ισχύει φέτος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό - Αναλυτικό βίντεο για τους...

Τι ισχύει φέτος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό – Αναλυτικό βίντεο για τους δύο τύπους εμβολίων

Φέτος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έχουμε στη διάθεσή μας δύο τύπους εμβολίων: τα συμβατικά που τα γνωρίζουμε και είναι αυτά που χρησιμοποιούμε επί χρόνια και δύο νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα ηλικίας άνω των 60 και των 65 ετών, αντίστοιχα.

Η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας Αριστέα Κατσουλάκου μας ενημερώνει αναλυτικά για τους δύο τύπους εμβολίων στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Το υπουργείο Υγείας εξηγεί ότι φέτος υπάρχουν δύο εμβόλια, το συμβατικό και το νέου τύπου.

Το συμβατικό θα δίνεται δωρεάν από την 1η Νοεμβρίου, όμως το νέου τύπου θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών και αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.

Το συμβατικό εμβόλιο θα χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή από την 1η Νοεμβρίου. Αν κάποιος επιθυμεί να το κάνει νωρίτερα, θα χρειαστεί ιατρική συνταγή.

Το υπουργείο Υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι «έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει».

  1. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.
  2. Το υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την υγεία τους.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ