Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ" O ρόλος που παίζει στο σχολείο η ψυχική υγεία των μαθητών...

” O ρόλος που παίζει στο σχολείο η ψυχική υγεία των μαθητών ” γράφει η Μαρίνα Σταματοπούλου

Η ψυχική υγεία είναι ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία, κυρίως στη μετα-covid εποχή, όπου η καλή ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με την συναισθηματική και κοινωνική επάρκεια αποτελούν ζητούμενο της καθημερινής διαβίωσης μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η ψυχική υγεία αποτελεί, συνεπώς, «μια κουλτούρα ανθεκτικότητας», η οποία εκδηλώνεται ως μια μορφή «ψυχολογικής ανοσίας», «σε αναπτυξιακές και μετασχηματιστικές αλλαγές» . Στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο η ύπαρξη σχέσεων με φορείς και ομάδες της κοινότητας, οι καλές σχέσεις στο σχολείο και στην καθημερινότητα, η δημόσια ασφάλεια, η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή υπηρεσιών υγείας θεωρούνται σημαντικοί προστατευτικοί παράγοντες.

Ιδιαίτερο ρόλο παίζει λοιπόν εδώ και το σχολείο, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα σχολείο που παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές όχι μόνο να αποκτήσουν γνώσεις αλλά και να δημιουργήσουν στενές διαπροσωπικές σχέσεις , να νιώσουν ασφάλεια κι εμπιστοσύνη,να βιώσουν την αποδοχή, αποτελεί σημαντικό προστατευτικό παράγοντα και προϋπόθεση για την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Μαρίνα Σταματοπούλου

Οι προστατευτικοί παράγοντες στο σχολικό πλαίσιο προσφέρουν την ελπίδα ότι τα σχολεία μπορούν να επιτύχουν στην αποστολή τους να προετοιμάσουν τους μαθητές για να έχουν καλή ψυχική υγεία και θετική προσαρμογή στην ενήλικη ζωή, ανεξαρτήτως των παραγόντων επικινδυνότητας που τα παιδιά φέρνουν μαζί τους στη τάξη, όπως πιθανά διαζύγια γονέων, σχολική διαρροή, άγχος,ασθένειες , πένθος και εκφοβισμός.

Σκοπός είναι οι εκπαιδευτικοί να αναγνωρίζουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας των μαθητών τους, καθώς και μεθόδους παραπομπής κι επίλυσής τους, αλλά και να εφαρμόζουν και να σχεδιάζουν προγράμματα ανάπτυξης της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών/τριών τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.

Δυστυχώς υπάρχει τόση ευαλωτότητα στα παιδιά σήμερα που έχουν ανάγκη από καθημερινές δραστηριότητες καταπολέμησης του άγχους αλλά και της βίας . Πόσο τυχεροί είμαστε που δουλεύουμε με παιδιά! Κάνει τόσο καλό και σε εμάς η καθημερινή ενασχόληση με την παιδική ηλικία! Είμαστε οι πρώτοι μετά την οικογένεια που μπορούν να εντοπίζουν και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη παραγόντων βελτίωσης της ψυχικής τους υγείας καθημερινά!

Να είστε βέβαιοι πως είμαστε δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους ως μοχλός υποστήριξης ! Είναι και δική μας ανάγκη ειλικρινά !

Άρθρο της Μαρίνας Σταματοπούλου δασκάλα και διευθύντρια του 8/θ Δημοτικού σχολείου Δρεπάνου Αργολίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ