Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣυνέντευξη του Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Αναστάσιου Γανώση στον συνδυασμό "Πελοπόννησο Μπροστά" του Δημήτρη...

Συνέντευξη του Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Αναστάσιου Γανώση στον συνδυασμό “Πελοπόννησο Μπροστά” του Δημήτρη Πτωχού

Σε μια εποχή όπου η πολιτική τοπικής αυτοδιοίκησης κατακλύζεται από πληθώρα ζητημάτων και προκλήσεων, η αναζήτηση λύσεων και προτάσεων για βιώσιμη ανάπτυξη είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η Πελοπόννησος, ένας τόπος βαθιά ριζωμένος στην ελληνική ιστορία και πολιτισμό, σήμερα αντιμετωπίζει το δικό της σύνολο προκλήσεων σε πολλά επίπεδα: οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτισμικό.

Ενώπιον των προκλήσεων αυτών, πώς μπορεί η περιφερειακή πολιτική να αναδειχθεί ως κινητήριος μοχλός για αλλαγή και πρόοδο; 

Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Αναστάσιο Γανώση , υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου για την Αργολίδα με τον συνδυασμό  “Πελοπόννησο Μπροστά” , προκειμένου να εξερευνήσουμε τις προοπτικές, τις προκλήσεις και τις πολιτικές που χαρακτηρίζουν την περιφέρεια σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή.

Ο Αναστάσιος Γανώσης μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η περιφέρεια, τη σημασία της συνεργασίας και τις προσεγγίσεις για μια βιώσιμη μελλοντική πορεία που να αποτελέσει την αφετηρία για μελλοντικές συζητήσεις και δράσεις, στραμμένες προς τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Την συνέντευξη για το argonafplia.gr  έκανε η Βασιλική Ντουφεξή Δημοσιογράφος και Πρόεδρος Πειθαρχικού της Ένωσης ευρωπαίων Δημοσιογράφων , και Υπεύθυνη του τμήματος για την Ανθρώπινη Βία.

*  Κύριε Γανώση πως θα περιγράφατε τον ρόλο ενός Περιφερειακού Συμβούλου για την Αργολίδα;

Είναι ένας συνδυασμός υπευθυνότητας, μάθησης και προσφοράς! Υπευθυνότητας, γιατί οφείλεις να είσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή κοντά στις ανάγκες του πολίτη. Να τους εκπροσωπείς στα Περιφερειακά Συμβούλια και να κάνεις γνωστά τα αιτήματα τους αλλά και να καταθέτεις τις δικές σου προτάσεις για την επίλυση, όχι μόνο των όποιων προβλημάτων, αλλά και για την επόμενη μέρα. Για το μέλλον. Μάθησης, γιατί η ίδια η Αυτοδιοίκηση, είναι ένα μεγάλο σχολείο στο οποίο ένας νέος αυτοδιοικητικός μαθαίνει πολλά. Γίνεται πιο έμπειρος και στο “τέλος της ημέρας”αποκτά εμπειρία ώστε να γίνεται αποτελεσματικός για την κοινωνία. 

Προσφοράς, γιατί το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό– κατά την άποψη μου– που πρέπει να έχει όποιος αποφασίζει ν’ασχοληθεί με τα Αυτοδιοικητικά δρώμενα, είναι η διάθεση να προσφέρει στον τόπο του και στους πολίτες.  Άρα λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημα σας, είναι ότι ο ρόλος ενός Περιφερειακού Συμβούλου, είναι ουσιαστικός

Ειδικά δε όσον αφορά την Αργολίδα. Με τη σπουδαία κληρονομιά της,που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο– όχι μόνο για την Πελοπόννησο– αλλά και για την Ελλάδα.

*  Ποιές είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αργολίδα σήμερα;

Η Αργολίδα, έχει την κληρονομιά της. Την σπουδαία ιστορία της. Την δική της ξεχωριστή και κορυφαία θέση στον “κορμό” της Ελλάδας! Είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός με διεθνή αίγλη.

Συνεπώς και οι προκλήσεις είναι μεγάλες αλλά και η ευθύνη μας να ανταποκριθούμε σ’αυτές τις προκλήσεις ,είναι ακόμα μεγαλύτερες! Θέλουμε να βελτιώσουμε τις υποδομές μας. 

Να σεβαστούμε το περιβάλλον. Να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις προς όφελος πολίτη και επισκέπτη. Να συνεχίσουμε τα βήματα προόδου που αφορά τα κορυφαία προϊόντα της πρωτογενής παραγωγής και τη σύνδεση τους με το τουριστικό μας κεφάλαιο. Να αξιοποιήσουμε το brand Name της Αργολίδας.

Στην “Πελοπόννησο Μπροστά” είμαστε έτοιμοι από την επόμενη κιόλας μέρα, να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας, ώστε η επόμενη πενταετία, να είναι άκρως δημιουργική για την Αργολίδα και κατά συνέπεια ν’ ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος για τον τόπο μας.

*  Οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις.Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του σχεδίου σας για την οικονομική ανάπτυξη της Αργολίδας;

Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ), έχουμε ως άμεση προτεραιότητα την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Αργολίδα με στόχο φυσικά την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Επιπλέον, στηρίζουμε την δημιουργία “Επιχειρηματικών Πάρκων”, ( εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταποίησης, έρευνας, ανάπτυξης).

Ακόμη, δημιουργούμε “θερμοκοιτίδα” επιχειρήσεων με βάση τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Μωριάς Α.Ε.”. Στοχεύουμε στην αύξηση του ποσοστού των άμεσων ξένων επενδύσεων που προσελκύει η Περιφέρεια μας.  Όλα αυτά σε συνδυασμό με την περαιτέρω αξιοποίηση του τουρισμού και της πρωτογενής μας παραγωγής, και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, είναι ικανά να μας κάνουν να πετύχουμε έναν μεγάλο στόχο: Το 2029, να αυξήσουμε τον δείκτη Περιφερειακής ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. κατά πέντε μονάδες

* Πείτε μας για το περιβάλλον ένα επίκαιρο θέμα. Ποιες δράσεις σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος στην Αργολίδα;

Είναι γεγονός ότι δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο μεγάλο ” κεφάλαιο” που έχει να κάνει με το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή έχει δυστυχώς ξεκινήσει, επηρεάζει τις ζωές μας και οφείλουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Γι’ αυτό και ως ” αυριανή Περιφερειακή Αρχή” και υπό την καθοδήγηση του κ. Δημήτρη Πτωχού, θέτουμε σε λειτουργία το Περιφερειακό Κέντρο πολιτικής προστασίας. Δημιουργούμε κέντρο παρακολούθησης Επιπτώσεων κλιματικής κρίσης,με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021-2027. Προχωράμε στην ίδρυση του Συνδέσμου Προστασίας Δασών της Περιφέρειας μας, με την συμμετοχή και των 26 Δήμων και σχεδιάζουμε το Πρόγραμμα Πελοπόννησος Net Zero 2040.

Το πρόγραμμα μας, είναι αναλυτικό, καλά μελετημένο για την αντιμετώπιση αυτού του “μεγάλου κεφαλαίου”, (όπως προανέφερα) , που έχει να κάνει με το περιβάλλον.

* Ας μιλήσουμε λίγο και για τον Τουρισμό. Ποια είναι τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να γίνουν για την προβολή και ανάδειξη του τουρισμού στην Αργολίδα;

Ο Τουρισμός, είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Αργολίδας. Ο τόπος μας δεν έχει μόνο όμορφες περιοχές.

Έχει την ευχέρεια να συνδυάσει την εκπληκτική ομορφιά του με την ιστορία του, τον σπουδαίο πολιτισμό του και την σεβαστή κληρονομιά του. Η Αργολίδα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει προορισμό δώδεκα μήνες τον χρόνο. Και ήδη εργαζόμαστε στα πάνω σε αυτό ως “Πελοπόννησος Μπροστά”.

Τα σημαντικότερα βήματα –όπως αναφέρετε στην ερώτηση σας–είναι η βελτίωση των υποδομών,( και ειδικά των επαρχιακών οδικών δικτύων που οδηγούν σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας), οι σύγχρονοι και ψηφιοποιημένοι τουριστικοί οδηγοί, η περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η υποστήριξη και ενθάρρυνση για συμμετοχή σε Διεθνή Τουριστικά forum, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η περαιτέρω αξιοποίηση της σύνδεσης της πρωτογενής παραγωγής μας με το τουριστικό προϊόν.

Επιπλέον, η προσέλκυση επενδύσεων με σύγχρονες ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις, όχι μόνον συμβάλλουν στην τόνωση του τουριστικού μας προϊόντος ,αλλά και δημιουργούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας καθώς και δυνατότητα προσέλκυσης διαφορετικών ειδών τουρισμού .

Επιπλέον, η φιλοξενία στον τόπο μας, μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών, δίνουν παγκόσμια αίγλη στην ευρύτερη περιοχή. Με στοχευμένες πολιτικές, δίνουμε “ταυτότητα” στον τόπο μας και αξιοποιούμε το τεράστιο κεφάλαιο που αφορά τον τουρισμό για την Αργολίδα.

* Ποια είναι τα βασικά σημεία της πολιτικής σας για την αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή; Μην ξεχνάμε οτι στο νομό Αργολίδας υπάρχει έντονο το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Τα αγροτικά μας προϊόντα, είναι κορυφαίας ποιότητας. Τολμώ να πω ασυναγώνιστα. Η Αργολική “μάνα γη” και ο ακάματος μόχθος των αγροτών μας, (που καλλιεργούν εδώ και πολλές δεκαετίες με αγάπη και μεράκι τη γη τους), δίνουν στον καταναλωτή προϊόντα κορυφαία με πιστοποιημένη μάλιστα Ονομασία Προέλευσης.

Γι’ αυτό και είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, να συνδέσουμε τα αγροτικά προϊόντα της ευλογημένης γης της Αργολίδας με το τεράστιο τουριστικό μας κεφάλαιο.

Και αυτό είναι στα άμεσα σχέδια μας. Ως “Πελοπόννησος Μπροστά”, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου. Φυσικά το μείζον ζήτημα είναι το θέμα του αρδευτικού νερού.

Αναφέρομαι όπως εύκολα μπορεί ν’αντιληφθεί κανείς στον Ανάβαλο. Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, από την περιοχή που κατάγομαι για το πόσο σημαντικό είναι το θέμα του νερού: Η Ερμιονίδα, έχει δύο προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης: Το Ρόδι Ερμιόνης και το Ελαιόλαδο Κρανιδίου. Για να συνεχίσουν όμως να καλλιεργούνται από τους αγρότες μας απρόσκοπτα τα κορυφαία αυτά προϊόντα, θα πρέπει να δοθεί μια άμεση λύση για το θέμα του νερού.

Η οριστική λύση είναι πράγματι ο Ανάβαλος. Προσωπικά έχω προτείνει και άλλες, πολύ πιο άμεσες λύσεις, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια των αγροτών μας.

Είναι λοιπόν χρέος μας, αυτές τις άμεσες λύσεις να τις θέσουμε επί τάπητος. Για παράδειγμα αναφέρω, τις αφαλατώσεις, τη μεταφορά νερού με Δεξαμενόπλοια ή την κατασκευή υδατοφραγμάτων. Βελτίωση υποδομών, εξεύρεση λύσεων όσον αφορά το νερό και σύνδεση των προιόντων της αγροτιάς μας με τον τουρισμό , είναι τα βασικά σημεία της πολιτικής μας. Για την “Πελοπόννησο Μπροστά”, η Αγροτική Ανάπτυξη της Αργολίδας, είναι μια άμεση προτεραιότητα. Θέλω να τονιστεί αυτό!

Σας ευχαριστώ κυρία Ντουφεξή για την ευκαιρία που μου δώσατε να μεταφέρω στους ψηφοφόρους το όραμά μου για την βελτίωση της ζωής στον τόπο μας, την Πελοπόννησο, είμαι σίγουρος ότι θα φανώ χρήσιμος για πολλές λύσεις, στραμμένες προς τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και της κοινωνίας στο σύνολό της.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ