Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝαύπλιο: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Γκέλης Ντηλιά «Το στίγμα των βάλτων...

Ναύπλιο: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Γκέλης Ντηλιά «Το στίγμα των βάλτων – Ποιήματα της φυλακής»

Η ποιητική συλλογή της Γκέλης Ντηλιά με τίτλο «Το στίγμα των βάλτων – Ποιήματα της φυλακής» από τις εκδόσεις ΑΩ που πρόσφατα κυκλοφόρησε, περιλαμβάνει την βιωματική της εμπειρία και γνωριμία με εγκλείστους κατά τη διάρκεια του εθελοντισμού της στα Καταστήματα Κράτησης από το 2018 μέχρι σήμερα. Η ποιήτρια διδάσκει αγγλικά, ξενόγλωσσο θέατρο και διεξάγει Σεμινάρια – Εργαστήρια Ποίησης στα ΣΔΕ των φυλακών.

Η συλλογή αυτή βραβεύτηκε με την Τιμητική Διάκριση «Σοφοκλής» στον διαγωνισμό «Κ. Π. Καβάφης 2021» της International Art Academy.

Τα 33 ιδιαίτερα ποιήματα φωτίζουν -πέρα από τις ως τώρα γνωστές ή συμβατικές αντιλήψεις μας-  άγνωστες πτυχές ή καταστάσεις του κόσμου του σωφρονισμού και παρουσιάζουν στάσεις ζωής με την ποιήτρια να τα μετουσιώνει σε ποιητικό λόγο επικοινωνίας και δημιουργίας.

Η ποίησή της αναδύει μορφές που αναζητούν τη βαθύτητα της ύπαρξής τους, επιζητούν τη λύτρωση και εξιλέωση˙ συχνά διαφαίνονται ως τραγικές με την αρχαία τραγική προσέγγιση του όρου αναζητώντας τη δική τους κάθαρση. Είναι διάσπαρτη η θέση των εγκλείστων για αυτοκριτική, αυτοκαθαρμό και ψυχοσωματική τους επανένταξη στον «φυσικό κόσμο».

Παράλληλα, οι μικροστιγμές αυτές του κάθε ατόμου, ως προσωπικά βιώματα, φαίνεται να επηρεάζονται ή να αλληλοεπιδρούν με κείνες των υπολοίπων συγκρατουμένων και να παρουσιάζονται στον αναγνώστη μέσα από τη διηθητική στάση της ίδιας της ποιήτριας ως τρίτο πρόσωπο και «εξωτερικός αντικειμενικός θεατής».

Η παρουσίαση θα γίνει στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας στις 23 Σεπτέμβρη 2023, στις 19:30 υπό την αιγίδα του ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων και η είσοδος είναι μόνο με ατομικές προσκλήσεις. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια φυλακή πρωτοπορεί και ανοίγει την πύλη της στην ποιητική τέχνη. Η Διευθύντρια Ευαγγελία Κατερίνη δείχνει τον δρόμο με σκοπό αυτό το άνοιγμα να αποτελέσει το κίνητρο, έτσι ώστε οι πολίτες να θεωρούν ένα Σωφρονιστικό Κατάστημα όχι μόνο χώρο εγκλεισμού, αλλά και χώρο πολιτισμού.

Στο πάνελ θα βρίσκονται ο Εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης, η Δρ Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ Τμήματος ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ, Εισηγήτρια-Συγγραφέας & Εκπαιδεύτρια e-Learning ΕΚΠΑ, Επ.Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος και ο Δρ Διονύσης Χιόνης, Εγκληματολόγος, Εισηγητής-Συγγραφέας & Εκπαιδευτής e-Learning Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος. Η μουσική συνοδεία αποτελείται από τους Γιώργο Μουσταΐρα, Θεόφιλο Μετασίδη και Νίκο Πρίγκουρη.

Το συγκεκριμένο ποιητικό έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ποίηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αισθήσεων». O στίχος της δημιουργεί στον αναγνώστη εικόνες και αναπαραστάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από ζωντάνια και αμεσότητα στην πρόσληψή τους.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ