Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΜε θεία μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εορτάζει στη Νέα Κίο Άργους ο Ιερός...

Με θεία μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εορτάζει στη Νέα Κίο Άργους ο Ιερός Ναός της Θεομάνας

Για μια ακόμη χρονιά παραμονή σήμερα 22 Αυγούστου 2023 μιας ξεχωριστής θρησκευτικής γιορτής με θεία μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη κατάνυξη όπως είναι αυτή της απόδοσης της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς τα Εννιάμερα της Παναγίας, που εορτάζεται στη Νέα Κίο Άργους.

Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος με την παρουσία πολλών Ιερέων από Άργος και του Ναύπλιο.

Πολλές εκατοντάδες κόσμου από τις γύρω περιοχές και τους άλλους νομούς της Πελοποννήσου συρρέουν με ευλάβεια στον μεγαλόπρεπο Ιερό Ναό της Θεομάνας, για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας που αποτελεί ιστορικό βυζαντινό κειμήλιο μιας και φιλοτεχνήθηκε το 1152 και που έχει έρθει από την Κίο της Μικράς Ασίας κουβαλώντας τον πόνο της προσφυγιάς.

 

 

 

Η θαυματουργή εικόνα της Θεομάνας εικονογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1152 μ.Χ. όπως μαρτυρεί επιγραφή που αποκαλύφθηκε μετά τον καθαρισμό της . Την εικόνα αυτή διέσωσε από την καταστροφή του 1922 μ.Χ. η νεωκόρος Μάλαμα Μαυρουδή η οποία φεύγοντας από την Κίο την πήρε μαζί της στην Καβάλα όπου και εγκαταστάθηκε. Όταν οι κάτοικοι Νέας Κίου πληροφορηθήκαν ότι η Θεομάνα η θαυματουργή βρίσκεται στην Καβάλα, την παρέλαβαν και την μετέφεραν τον Δεκέμβριο του 1933 μ.Χ. στη νέα πατρίδα τους, όπου η υποδοχή της ήταν μεγαλοπρεπής.

Κάθε χρόνο μετά το πέρας του Εσπερινού ακολουθεί η λιτάνευση της ιστορικής και θαυματουργής εικόνας της Θεομάνας στους στολισμένους και φωταγωγημένους δρόμους της κωμόπολης υπό τα θρησκευτικά εμβατήρια της δημοτικής φιλαρμονικής. 

Την ήμερα της εορτής, Τρίτη 23 Αύγουστου 2023 και  ώρα 7.00 π.μ. θα τελεστεί  ο ‘Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Το απόγευμα της εορτής , στις 6.30 μ.μ. θα ψαλεί ο μεθεόρτιος Εσπερινός και η Παράκλησις προς την Κυρία Θεοτόκο.

Οι φιλόξενοι κάτοικοι της Νέας Κίου σας περιμένουν όλους για να προσφέρουν με καλοσύνη και προθυμία τη φιλοξενία τους.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ