Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΈντεκα περιπτώσεις απατών εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης και Άργους-Μυκηνών...

Έντεκα περιπτώσεις απατών εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης και Άργους-Μυκηνών με τη μέθοδο των «μαϊμού» τροχαίων

Διαστάσεις μάστιγας έχουν λάβει οι τηλεφωνικές απάτες, με τις συμμορίες να στήνουν παγίδες σε ανυποψίαστους πολίτες και να τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στο στόχαστρο των σπειρών εισέρχονται πολίτες στους οποίους αναφέρουν ότι κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα και εν συνεχεία τους ζητούν ένα χρηματικό ποσό προκειμένου το αγαπημένο τους πρόσωπο να απαλλαχθεί από τις νομικές συνέπειες.

Έντεκα τέτοιες περιπτώσεις απατών και αποπειρών εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, σε περιοχές της Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

ια τις υποθέσεις αυτές συνελήφθη στις 17 Αυγούστου ένας 42χρονος στην Τρίπολη Αρκαδίας, σε βάρους του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας, απάτες και απόπειρες απατών, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς του.

Το modus operandi

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας τηλεφωνούσαν στα θύματά τους προσποιούμενους τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρηματικά ποσά ή τιμαλφή προκειμένου οι συγγενείς τους να απαλλαχθούν από τις νομικές συνέπειες.

Επιπλέον, οι δράστες που είχαν τον ρόλο της επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα, προκειμένου να αποφύγουν την ενημέρωση των οικείων ή των Διωκτικών Αρχών από τους παθόντες, τους μιλούσαν συνεχώς ώστε η γραμμή επικοινωνίας να παραμένει ανοιχτή, ενημερώνοντας παράλληλα τον 42χρονο, που είχε τον ρόλο της παραλαβής των χρημάτων/τιμαλφών, για τον τρόπο παραλαβής τους.

Πώς έγινε η σύλληψη του 42χρονου

Οι αστυνομικές αρχές πέρασαν χειροπέδες στον 42χρονο όταν αυτός προσπάθησε με τους συνεργούς του να αποσπάσουν τιμαλφή μεγάλης αξίας από ανήλικη. Ειδικότερα, επικοινώνησαν με ανήλικη ημεδαπή και με το πρόσχημα εμπλοκής της μητέρας της σε τροχαίο ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ανηλίκου, την έπεισαν να συλλέξει τιμαλφή μεγάλης αξίας ώστε να τα παραδώσει στον 42χρονο όπου θα μετέβαινε στην οικία της για να τα παραλάβει.

Από τις συνολικά 11 υποθέσεις απατών και αποπειρών, οι δράστες είχαν αποκομίσει περιουσιακό όφελος άνω των 40.000 ευρώ.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικία, στο όχημα αλλά και στον συλληφθέντα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών χειρός,
• συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από διάφορες χώρες,
• κινητό τηλέφωνο,
• καπέλο τύπου “jockey”,
• -2- ζεύγη γυαλιών,
• το χρηματικό ποσό των -4.535- ευρώ, ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Τέλος, κατασχέθηκε το όχημα του 42χρονου, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ