Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΠάνω από -90- κιλά κάνναβης και -385- φυτά κάνναβης κατασχέθηκαν από το...

Πάνω από -90- κιλά κάνναβης και -385- φυτά κάνναβης κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, στη σύλληψη -2- ημεδαπών, ηλικίας 52 και 60 ετών, αντίστοιχα, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης και ακολούθως στη διακίνηση της παραγόμενης ποσότητας σε περιοχές της Αττικής.

 

Η σύλληψη τους πραγματοποιήθηκε χθες (10.8.2023) το πρωί σε περιοχές της Αττικής, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, καθώς και του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών Μεσσηνίας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Ειδικότερα, ύστερα από πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, τουλάχιστον από το μήνα Μάιο τρέχοντος έτους, δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης, σε κατάλληλα διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους και σε αγρόκτημα μεγάλης έκτασης, που εκμίσθωναν για τον σκοπό αυτό σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής, κι ακολούθως διακινούσαν τις παραγόμενες ποσότητες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Οι συλληφθέντες προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Επιπρόσθετα, ο χώρος για την καλλιέργεια κι αποθήκευση των ναρκωτικών ήταν μακριά από τις οικίες των δραστών, σε απομονωνόμενη κι εκτός του αστικού ιστού αγροτική περιοχή. Είχαν διαμορφώσει το αγρόκτημα με τέτοιο τρόπο ώστε οι δραστηριότητές τους να μην καθίστανται αντιληπτές απέξω, δηλαδή ήταν περιφραγμένο κι οριοθετημένο με ευμεγέθη μανδρότοιχο και δέντρα. Παράλληλα, για τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας και απόκρυψης των φυτών είχαν διαμορφώσει θερμοκήπια με δίχτυα σκίασης.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν χθες (10.8.2023) πρωινές ώρες, παράλληλες έρευνες σε οικίες των συλληφθέντων και αγρόκτημα, όπου: στην οικία του 52χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλήρως οργανωμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο εργαστήριο εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης, όπου καλλιεργούνταν -109- φυτά κάνναβης, σε ισάριθμές γλάστρες με χώμα, ύψους έως -150- εκατοστά, περίπου,

πλήρως οργανωμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης, όπου καλλιεργούνταν -59- φυτά κάνναβης, ύψους έως -30- εκατοστά, περίπου,

ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -46.160,70- γραμμαρίων,

ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης, (τύπου σοκολάτας), συνολικού βάρους -125- γραμμαρίων,

ποσότητες επεξεργασμένου ελαίου κάνναβης, συνολικού βάρους -212- γραμμαρίων,

μικροποσότητες κοκαΐνης,

-4- τσιγαριλίκια κάνναβης,

-8- συσκευασίες με σπόρους κάνναβης,

-6- ζυγαριές ακριβείας,

-2- κινητά τηλέφωνα,

-1- όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων,

το χρηματικό ποσό των -11.800- ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών,

εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης (πολύμπριζα, χρονοδιακόπτες, ανεμιστήρες, λαμπτήρες υψηλής ισχύος, θερμόμετρα κλπ),

συσκευασίες ριζοβολίας κι υγρών λιπασμάτων,

καλούπια και εγκέφαλοι μεταλλικής θερμοπρέσας,

-1- περίστροφο,

-1- αεροβόλο πιστόλι,

-90- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

-6- κάλυκες φυσιγγίων σε αγρόκτημα στην Νοτιανατολική Αττική, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

επτά ειδικά διαμορφωμένους και κατάλληλα εκχερσωμένους χώρους, όπου καλλιεργούνταν επί του εδάφους και σε μεγάλες πλαστικές γλάστρες με χώμα -217- φυτά κάνναβης, ύψους έως -230- εκατοστά περίπου.

σε αποθήκη που είχε διαμορφωθεί σε χώρο αποξήρανσης φυτών κάνναβης, ποσότητα ημίχλωρης ακατέργαστης κάνναβης, σε μορφή φούντας ανεστραμμένη προς ξήρανση, συνολικού βάρους -45.541- γραμμαρίων,

ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης, (τύπου σοκολάτας), συνολικού βάρους -14,00- γραμμαρίων,

-1- κινητό τηλέφωνο,

-1- ζυγαριά ακριβείας,

-1- κυνηγετικό όπλο.

Τέλος, από τη δράση τους εκτιμάται ότι τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζαν υπολογίζονται στα -750.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας Ασφαλείας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ