Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΜαρουσάκης: Υποχωρεί σταδιακά το ισχυρό κύμα ζέστης - Από σήμερα τα μελτέμια...

Μαρουσάκης: Υποχωρεί σταδιακά το ισχυρό κύμα ζέστης – Από σήμερα τα μελτέμια αναλαμβάνουν δράση ρίχνοντας τον υδράργυρο

Με το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης για το φετινό καλοκαίρι να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κυλούν τα τελευταία 24ωρα όπου χτες καταγράψαμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του 2023 οι οποίες τοπικά προσέγγισαν και τους 43 βαθμούς κελσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις βραδινές ώρες ο υδράργυρος υποχωρεί αρκετούς βαθμούς με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου τη νύχτα που προηγήθηκε η κατάσταση ήταν αρκετά επιβαρυμένη.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα αναφέρουμε ένα παράδειγμα.Στη Σπάρτη χτες είδαμε τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι κοντά στους 43° βαθμούς. Τώρα νωρίς το πρωί η θερμοκρασία έπεσε κοντά στους 19° με 20°. Αντίστοιχη εικόνα συναντάμε και στη Θήβα όπου χτες ξεπεράσαμε αργά το μεσημέρι για λίγο και τους 43° βαθμούς, ενώ τώρα νωρίς το πρωί η θερμοκρασία έπεσε κοντά στους 23° με 24°. Επίσης στο Άργος χτες φτάσαμε περίπου τους 41° και τώρα το πρωί ξεκινάμε περίπου από τους 24°.

Δεν έχουμε όμως αυτή την ιδανική για τον ανθρώπινο οργανισμό εξέλιξη αν πάμε στο λεκανοπέδιο της Αθήνας όπου χτες φτάσαμε τοπικά τους 41° βαθμούς και τώρα νωρίς το πρωί ξεκινάμε περίπου από τους 28° με 30°.

Βέβαια αν πάμε πίσω στο χρόνο θα εντοπίσουμε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και αυτό οφείλεται σε αυτό που τονίζαμε εδώ και ημέρες ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα ισχυρό θερμό κύμα, από την άλλη όμως δεν έχει μεγάλη διάρκεια για να κουράσει τον ανθρώπινο οργανισμό συν του ότι δεν έχει προηγηθεί κάποιο έτσι ανάλογο ισχυρό θερμό κύμα.

Τώρα σε ότι αφορά τα θερμοκρασιακά νέα αυτά είναι αρκετά ευχάριστα μιας και από σήμερα κιόλας τα μελτέμια αναλαμβάνουν δράση ρίχνοντας τον υδράργυρο και από βορρά προς νότο. Πιθανόν να δούμε και σήμερα θερμοκρασίες κοντά στους 40° ή και λίγο πιο πάνω εκεί προς την κεντρική Στερεά ή και την ανατολική νοτιοανατολική Πελοπόννησο όχι όμως στην έκταση και τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΥΜΑ ΖΕΣΤΗΣ???

Προσεγγίζοντας πάλι με ψυχραιμία την κατάσταση αλλά και τηρώντας τους κανόνες της επιστημονικής πρόγνωσης του καιρού μπορούμε να σημειώσουμε τα παρακάτω με τη βοήθεια και του μετεωρολογικού διαγράμματος που περιλαμβάνει ένα σύνολο σεναρίων.

1. Από σήμερα και κυρίως αύριο το ισχυρό αυτό κύμα ζέστης υποχωρεί και δίνει τη σκυτάλη στα δυνατά μελτέμια. Άρα μέχρι και την άλλη Τετάρτη με Πέμπτη περίπου θα έχουμε δυνατά μελτέμια στα ανατολικά και το Αιγαίο, ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και μια αντιπροσωπευτική θερμοκρασία γύρω στους 36° με 38° με τα άνω όρια προς τα δυτικά ηπειρωτικά και το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τα κάτω όρια προς τα ανατολικά και βόρεια.

2. Μετά και την Τετάρτη με Πέμπτη της άλλης εβδομάδας φαίνεται άνοδος και πάλι του υδραργύρου και περιορισμός των μελτεμιών. Το πιθανότερο είναι να ζήσουμε μια κατάσταση ανάλογη με την τωρινή με λίγο μεγαλύτερη διάρκεια (1 – 2 ημέρες παραπάνω). Πιθανόν αυτό το δεύτερο θερμό κύμα ζέστης να πληρεί περισσότερο τις προϋποθέσεις του όρου “καύσωνας” μιας και φαίνεται διάρκεια κοντά στις 4 ημέρες αλλά σαφώς οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι πιο υψηλές σε συνδυασμό με το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα που ζούμε ήδη.

3. Μετά και τις 24 του μήνα φαίνεται να οδηγούμαστε και πάλι σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση αν και η αβεβαιότητα αυξάνει και λογικά μιας και κοιτάμε για 10 ημέρες μετά.

Είναι μια φυσιολογική ροή που συναντάμε τον μήνα Ιούλιο με ένα κύμα ζέστης να έρχεται, μετά για λίγο να φεύγει με τη βοήθεια των μελτεμιών και μετά το ίδιο. Ευτυχώς τα κύματα ζέστης δεν δείχνει να έχουν διάρκεια αν και θα ξεφεύγουμε λίγο θερμοκρασιακά. Εκεί δηλαδή που φυσιολογικά θα βλέπαμε 37° με 38° στις θερμικές εξάρσεις, τώρα θα βλέπουμε 40° με 42°.

ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗΣ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ