Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΥπουργείο Εργασίας: Κατάργηση της ποινής 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται -Το νέο...

Υπουργείο Εργασίας: Κατάργηση της ποινής 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται -Το νέο σύστημα, τι αλλάζει

Ένα από τα πρώτα μέτρα του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να αφορά το «πέναλτι» 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται, το οποίο καταργείται.

Το υπουργείο Εργασίας, υπό τη νέα ηγεσία του Άδωνι Γεωργιάδη, εξετάζει την φορολόγηση του έξτρα εισοδήματος που απορρέει από την απασχόληση συνταξιούχων, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες είτε μισθωτοί.

Όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr το “πακέτο” των προγραμματικών δηλώσεων και το πρώτο νομοσχέδιο-«σκούπα» της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνει δέσμη μέτρων εισοδηματικής ενίσχυσης των περίπου 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Πέρα από τη χρονική επέκταση του “καλαθιού” και του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των συναφών επιχειρήσεων, τα οποία δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, δρομολογείται η τρίμηνη παράταση του Market Pass με κόστος περί τα 300 εκατ ευρώ, καθώς και μια ακόμα έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους- ευάλωτους πριν από το τέλος Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη δέσμη μέτρων εισοδηματικής ενίσχυσης για τους συνταξιούχους θα ενεργοποιηθεί από την Πρωτοχρονιά του 2024. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι πέρα από την τακτική αύξηση, να χορηγηθεί εκτάκτως και το διορθωτικό επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, όπως δηλαδή έγινε φέτος.

Δρομολογημένη θεωρείται και η ελάφρυνση των συνταξιούχων που εργάζονται, από το ειδικό “χαράτσι”, το οποίο αν έχει περιοριστεί στο 30%, από 70% που ίσχυε, δεν παύει να προκαλεί στρεβλώσεις. Ως επικρατέστερο θεωρείται το σενάριο της παρακράτησης ποσοστού (10-20%) επί του συμπληρωματικού εισοδήματος και όχι επί της σύνταξης. Η διάταξη θα “κλειδώσει” μόλις ανάψει “πράσινο” φως, όσον αφορά στη συνταγματικότητα της. 

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, το σκεπτικό είναι ο εξορθολογισμός στη φορολόγηση εισοδημάτων από εργασία και σύνταξη, ενώ θα είναι και ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της μαύρης εργασίας.

Σήμερα η ποινή για κάποιον που «πιάνεται» να εργάζεται ενώ είναι συνταξιούχος ανέρχεται σε 30% της σύνταξής του. Σύμφωνα με το νέο μέτρο, η σύνταξη θα καταβάλλεται στο 100%, δηλαδή δεν θα υπάρχει καμία παρακράτηση, ωστόσο θα υπάρχει μία παρακράτηση στο έξτρα εισόδημα που βγάζει από την εργασία του, πριν φορολογηθεί κανονικά αυτό το εισόδημα, αφού αθροιστεί με τη σύνταξη.

Πιο αναλυτικά, σε ένα παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και έξτρα εισόδημα από εργασία 500 ευρώ, με το σύστημα που ισχύει χάνει 300 ευρώ λόγω του «πέναλτι».

Με το νέο μέτρο λοιπόν, ο ίδιος συνταξιούχος θα χάνει από 50 έως 100 ευρώ από τα 500 που βγάζει από την εργασία, καθώς θα μπει φόρος στο έξτρα εισόδημα από 10% έως 20%.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ