Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Ενημέρωση για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Ενημέρωση για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Εντοπίζεται στο φάρυγγα, το δέρμα ή και σε άλλα σημεία, τόσο σε άτομα που νοσούν, όσο και σε υγιείς φορείς του βακτηρίου. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται εμπύρετο, φαρυγγαλγία, δυσκαταποσία και εξάνθημα δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί ήπια λοίμωξη(αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά, μολυσματικό κηρίο) και
σε άλλες πιο σοβαρή λοίμωξη(πνευμονία, νεφρίτιδα, καρδίτιδα, ρευματικό πυρετό, σηψαιμία).

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:
 Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
 Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
 Της επαφής με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
 Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με γρήγορο τεστ (strep-test) αλλά και με καλλιέργεια από το φάρυγγα. Η θεραπεία στις ήπιες λοιμώξεις γίνεται στο σπίτι, είναι απλή, με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ενώ σε βαριές λοιμώξεις απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη.

Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι,  οι ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους, όταν βλέπουν υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από ρίγος και το παιδί χάνει τη ζωηράδα του.
Ο ΙΣΑ επισημαίνει τη σημασία της επικοινωνίας με τον ιατρό μας, η οποία πρέπει να γίνει στα πρώτα 24ωρα από την έναρξη των συμπτωμάτων.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΙΣΑ,

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ