Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ - ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ "ΑΦΘΑΣΤΑ, ΑΠΙΑΣΤΑ, ΑΦΑΝΤΑ" άρθρο της Ευγενίας Γραικιώτου...

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ – ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ “ΑΦΘΑΣΤΑ, ΑΠΙΑΣΤΑ, ΑΦΑΝΤΑ” άρθρο της Ευγενίας Γραικιώτου – Σταυροπούλου

Τα κάποια και όποια αντικείμενα βρίσκονται γύρω μας, γήινα ή ουράνια, σώματα, θέματα ή και φαινόμενα, δεν μένουν ακίνητα, σταθερά, πάντα στην ίδια θέση. Φεύγουν, φεύγουν και τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα ακατάπαυστα και ανεπιστρεπτί.

Ο ρυθμός της απομάκρυνσής τους είναι γοργός και ασύλληπτος μέσα στον τόπο και στον χρόνο και η ανθρώπινη δυνατότητα είναι εντελώς ανεπαρκής για να τα ακολουθήσει και να καλύψει την υπόστασή τους ή να ταυτιστεί με την έντασή τους στην αστραπιαία κινητικότητά τους.

Ο άνθρωπος σαφώς υποσυνείδητα γνωρίζει ότι όλα τα πράγματα στη γη και στον ορίζοντα φεύγουν και τρέχουν. ́Ολα είναι άπιαστα και άφθαστα και γίνονται άφαντα. Μένουν μόνο ανεξίτηλες οι εικόνες τους, ως αναμνήσεις κατά την παραμονή τους, το διάβα τους και την ολοσχερή αποχώρησή τους…

Αναντίρρητα ο άνθρωπος από το ξεκίνημα της ζωής του και από της βρεφικής ηλικίας του , παρατηρεί γύρω του και προσπαθεί να γνωρίσει το περιβάλλον του επακριβώς και όπως το βλέπει με τα δικά του μάτια και την δική του ψυχή. Εξοικειώνεται με τον διάκοσμο των φυσικών αντικειμένων και τα θεωρεί πια δεδομένα κοντά του, φτιαγμένα για αυτόν, να ζήσει , να τα κερδίσει και να τα απολαύσει.
́Οτι βλέπει ο άνθρωπος γύρω του, έστω και ως κινούμενο , δένεται μαζί του αναπόσπαστα και συνδέει άρρηκτα την συνέχιση της ζωής του με γλυκιά και ζεστή οικειότητα.

Αρχίζει λοιπόν ο ευλογημένος άνθρωπος – βρέφος από το πρώτο σκαλοπάτι της επίγειας κλίμακας , που απλώνεται και υψώνεται μπροστά του , την οποία πρόκειται να κληθεί να ακολουθήσει προκειμένου με το ανέβασμά της να φθάσει στην κορυφή, φυσικά σε απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. ́Ετσι το βρέφος διερχόμενο τις εντεταγμένες ηλικιακές περιόδους τέλος αναπτύσσεται , ολοκληρώνεται και μέσω του Θεού προετοιμασμένου περιβάλλοντος περιστοιχίζεται από τα διάφορα έμψυχα και άψυχα σώματα , που του παρέχει η Μάνα φύση . Αναπόφευκτα , συνέεται με αυτά , αιχμαλωτίζεται , μαγεύεται και
αλληλένδετα συμπορεύεται στις ανάλογες κινήσεις .

Όμως η πιο πάνω ενιαία προδιαγεγραμμένη πορεία των διαφόρων σωμάτων του σύμπαντος είναι γεμάτη εκπλήξεις , διακυμάνεις , αλλαγές , με την πάροδο των χρόνων τα πάντα ανατρέπονται και διαρρέουν ,αναπάντεχα , άλλα φεύγουν, άλλα έρχονται, άλλα μένουν, άλλα χάνονται όλα βέβαια μαζί ή συμπυκνομένα ή ανυποψίαστα και ανεύθυνα.
Η συνεχείς ροή των πραγμάτων της φύσης δημιουργεί πάραυτα αλλαγή εικόνων , απώλειες αφαιρέσεις και προσθέσεις αριθμών , σμικρύνσεις μεγενθύσεις και ούτω καθ ́εξής.
Εννίοτε γίνεται κάποια αλλοτρίωση της τάξης της συνήθους ζωής και επιβεβαιώνεται η ρήση του αρχαίου  Έλληνα φιλοσόφου Ηράκλειτου, < Τα πάντα ρει και ουδέν μένει>…

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ