Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΠροσοχή: Απάτη στο facebook με υποτιθέμενα δωρεάν αυτοκίνητα και Διαγωνισμοί «μαϊμού»

Προσοχή: Απάτη στο facebook με υποτιθέμενα δωρεάν αυτοκίνητα και Διαγωνισμοί «μαϊμού»

Διαγωνισμοί «μαϊμού» από αμφιβόλου ταυτότητας σελίδες έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις ως στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων των συμμετεχόντων.

Ψευδής φαίνεται πως είναι και ένας διαγωνισμός που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο facebook, μοιράζοντας 300 αυτοκίνητα. Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση -που μάλιστα βγαίνει μεταφρασμένη στα ελληνικά στον χρήστη από την Ελλάδα, οι συμμετέχοντες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να γράψουν τη λέξη “done”.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι θα δωρίζουμε 300 αυτοκίνητα Civic τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν λόγω μικρών γρατζουνιών και μικρών ζημιών. Όλα τα αυτοκίνητα είναι σε καλή κατάσταση οπότε θα τα στείλουμε τυχαία σε κάποιον έγραψε “Done”»., αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική δημοσίευση στο facebook.

Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Ελλήνων, μάλιστα, έχουν «τσιμπήσει» λαμβάνοντας μέρος στον fake διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι στη σχετική φωτογραφία απεικονίζεται όχι ένα Civic, αλλά ένα… Toyota Wigo, ήτοι ένα μοντέλο που, φυσικά, δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά.

Ως… καμπανάκι, επίσης, θα έπρεπε να λειτουργήσει και το γεγονός ότι ο διαγωνισμός διεξάγεται από μία αμφιβόλου ταυτότητας σελίδα του facebook υπό την ονομασία “Heartland Amy et Ty”.

Fake διαγωνιμοί με έπαθλα αυτοκίνητα της Toyota

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει μεταξύ άλλων και η Toyota Ελλάδας. Με σχετική της ανακοίνωση είχε επισημάνει ότι έχουν πέσει πρόσφατα στην αντίληψή της διαγωνισμοί που διεξάγονται από αμφιβόλου ταυτότητας σελίδες στα social media και παρουσιάζονται ως διαγωνισμοί της Toyota.

Στο πλαίσιο αυτό είχε καλέσει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί σε ποιες σελίδες δίνουν τα στοιχεία τους, καθώς και στους συνδέσμους (links) που παραπέμπουν οι διαγωνισμοί αυτοί.

Την προσοχή των καταναλωτών έχει κατά καιρούς επιστήσει και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής αστυνομίας. Η Δίωξη συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου – μεταξύ άλλων:

Να μην ανταποκρίνονται σε ηλεκτρονικά μηνύματα και να μη συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα.

Να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα.

πηγή: carandmotor.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ