Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΕΚΤΑΚΤΟ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει μαζικά το καθεστώς υποψήφιας Ουκρανίας και Μολδαβίας...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει μαζικά το καθεστώς υποψήφιας Ουκρανίας και Μολδαβίας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Οι ηγέτες της ΕΕ να ανταποκριθούν στις ιστορικές τους ευθύνες και να δώσουν σαφές πολιτικό μήνυμα στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Με 529 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 14 αποχές, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα με το οποίο καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (οι οποίοι συναντιούνται στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο) να χορηγήσουν χωρίς καθυστέρηση στην Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Θα πρέπει να πράξουν το ίδιο με τη Γεωργία μόλις η κυβέρνησή της επιτύχει όσον αφορά τις προτεραιότητες που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο του βάναυσου ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με επίδειξη ηγεσίας, αποφασιστικότητας και οράματος, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές. Τονίζουν ότι δεν υπάρχει «ταχεία διαδικασία / fast track» για την ένταξη στην ΕΕ και ότι η προσχώρηση παραμένει μια αξιοκρατική και διαρθρωμένη διαδικασία, η οποία απαιτεί να πληρούνται τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ και εξαρτάται από την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Υπερήφανα και αφοσιωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας

Το Κοινοβούλιο καλεί τις αρχές της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας να «επιδείξουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την πολιτική τους βούληση όσον αφορά την υλοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των λαών τους, ενισχύοντας σημαντικά την πρόοδο με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν».

Οι Ουκρανοί, οι Μολδαβοί και οι Γεωργιανοί αξίζουν να ζουν σε ελεύθερες, δημοκρατικές και ευημερούσες χώρες που είναι υπερήφανα και προσηλωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, καλώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την εκπλήρωση των θεμιτών προσδοκιών των πολιτών των τριών αυτών χωρών.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ