Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓΚΙΟΛΑ: «Γενναία αύξηση των δόσεων και άμεση λύση για όσους αδυνατούν να...

ΓΚΙΟΛΑ: «Γενναία αύξηση των δόσεων και άμεση λύση για όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ»

Ερώτηση κατέθεσε χτες 7 Ιουνίου 2022 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη, σχετικά με την αδυναμία αποπληρωμής εκ μέρους των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, των εισφορών που έχουν συσσωρευτεί λόγω πανδημίας αλλά και των οικονομικά δυσχερών συνθηκών που επικρατούν.

Συγκεκριμένα, ο κάθε ασφαλισμένος που έχει οφειλή προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να εξοφλήσει το χρέος του το πολύ μέσα σε ένα χρόνο, με την δυνατότητα των δώδεκα μηνιαίων δόσεων.
Όμως, το υψηλό κόστος ασφάλισης σε συνδυασμό με την υψηλή μηνιαία δόση, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αποπληρωμή.

Οι ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί, αγρότες κλπ με την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, τις υπέρογκες αυξήσεις σε ενέργεια και ΔΕΗ, αλλά και την δυσκολία τους να αντεπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις, θεωρείται βέβαιο πλέον ότι οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ πολύ δύσκολα θα εξοφληθούν.

Η εξεύρεση λύσης, ξεκινώντας από την γενναία αύξηση των δόσεων, θεωρείται απολύτως αναγκαία, αφού οι μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν, θα χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (περίθαλψη κ.α.)

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα 7-6-2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: «Ευνοϊκή ρύθμιση για όσους οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ και αδυνατούν να
εξοφλήσουν τα σωρευμένα χρέη»

Έχει πλέον διαπιστωθεί ότι η πλειοψηφία των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ ,αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον ασφαλιστικό τους φορέα ,αν και με το άρθρο 76 του ν. 4915/2022 (Α'63) παρατάθηκε, κατ’ εξαίρεση, στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-Ε.Φ.Κ.Α. (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες) η ασφαλιστική ικανότητα έως 31.5.2022, ανεξαρτήτως των οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.

Προβλέφθηκε δε, η ασφαλιστική ικανότητα των ανωτέρω ασφαλισμένων – μη μισθωτών να παραταθεί μέχρι 28.2.2023, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2021 ή θα καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα που προβλέπεται στο άρθρο 41 του ν. 4387/2016, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Βάσει αυτών που προβλέπονται, ένας ασφαλισμένος αγρότης ,που είναι ασφαλισμένος στην 1η ασφαλιστική κατηγορία για όλο το έτος 2021, πρέπει να καταβάλει το ποσό των 384 € και ένας ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας ή ένας αυτοαπασχολούμενος που είναι και αυτός ασφαλισμένος στην 1η ασφαλιστικά για όλο το έτος 2021 πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 660€ επί πλέον των μηνιαίων ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στις αρχές Μαρτίου 2022, ο αριθμός των μη μισθωτών που δεν είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω των 72 δόσεων ή της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων ανέρχονταν σε 750.000, ενώ μόλις 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες προσέφυγαν στον ΕΦΚΑ και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού πολιτών που δεν έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα τις ανωτέρω εισφορές τους υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας εσόδων τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τον ΕΦΚΑ και το βασικότερο είναι οι ασφαλισμένοι να στερηθούν από 1.6.2022 την ασφαλιστική τους ικανότητα που καλύπτει τόσο τους ίδιους όσο και τα έμμεσα μέλη της οικογένειάς τους.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση της ασφαλιστικής ικανότητας ,την απώλεια της πρόσβασης σε φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, από εκατοντάδες χιλιάδες άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους ,ανάμεσα στους οποίους είναι και πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις καθώς και ανήλικα παιδιά.
Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των εισφορών, οι υπέρογκες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, η συνεχής άνοδος των τιμών βασικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του εισοδήματός τους, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους ασφαλισμένους , οι οποίοι έχουν πλέον τεράστια χρέη, για Την ρύθμιση των οποίων χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά του Κράτους.

Μέχρι σήμερα, όποιος προσπαθεί να εξοφλήσει τα οφειλόμενα χρέη του, προσκρούει στο τείχος των δώδεκα (12) μηνιαίων δόσεων το οποίο αποδεικνύεται αξεπέραστο για την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Προφανώς, μια ρύθμιση με πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, θα μπορούσε να δώσει μια μικρή ανάσα σε όσους επιθυμούν να πληρώσουν, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και ακόμη μεγαλύτερη «ανοχή» σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να φανούν συνεπείς
ως προς τις υποχρεώσεις τους.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ Υπουργός:
1. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που
δημιουργείται με τα διογκωμένα οικονομικά προβλήματα των οφειλετών ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ και ειδικότερα στον πρώην ΟΓΑ καθώς και των υπολοίπων κατηγοριών;
 

2. Πόσοι είναι οι ασφαλισμένοι/ες μη μισθωτοί – αγρότες ,αυτοαπασχολούμενοι, αυτοτελώς απασχολούμενοι – που στερούνται από 1.6. 2022 την ασφαλιστική τους
ικανότητα;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιωάννης Γκιόλας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ