Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΑΣΤΕΙΑ & ΣΟΒΑΡΑΗμέρα του πατέρα 2022: Πότε είναι και πώς καθιερώθηκε

Ημέρα του πατέρα 2022: Πότε είναι και πώς καθιερώθηκε

Η ημέρα του πατέρα, ή η γιορτή του πατέρα, όπως συνηθίζεται περισσότερο να την αποκαλούμε, είναι μία παγκόσμια γιορτή όπου τιμάμε τον ρόλο και τις αξίες του πατέρα μέσα στην οικογένεια. Είναι μία μέρα χαράς που μας βοηθάει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας το πόσο σημαντικός είναι πραγματικά ένας πατέρας και το πόσα πράγματα μας προσφέρει ανιδιοτελώς στην καθημερινότητά μας. Από πού ξεκίνησε όμως όλη αυτή ημιδέα και πώς καθιερώθηκε;

Η ημέρα του πατέρα γιορτάζεται στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Πρόκειται λοιπόν για κινητή εορτή και κάθε χρόνο πέφτει με διαφορά μιας ή δύο ημερών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για το 2022 η γιορτή του πατέρα πέφτει την Κυριακή 19 Ιουνίου. Πώς καθιερώθηκε όμως σαν επίσημη γιορτή;

Πώς καθιερώθηκε

Η πρώτη γνωστή περίπτωση ενός τέτοιου εορτασμού έχει καταγραφεί στις 5 Ιουλίου του 1908 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συγκεκριμένα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια. Οργανώθηκε από μία γυναίκα, την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, η οποία ήθελε να τιμήσει τους 210 πατεράδες που είχαν χάσει λίγους μήνες πριν τη ζωή τους σε ένα τραγικό ατύχημα σε ορυχείο της συγκεκριμένης περιοχής.

Το 1913 έγινε η πρώτη επίσημη προσπάθεια επισημοποίησης της γιορτής αυτής με την πρόταση ενός νομοσχεδίου, αλλά ήταν ανεπιτυχής. Το αμερικανικό Κογκρέσο την καταψήφισε, καθώς υπήρχε φόβος ότι η γιορτή αυτή θα απομακρυνόταν από την πραγματική της ουσία και θα εμπορευματοποιούνταν, όπως γίνεται και με τις περισσότερες γιορτές.

Φτάνουμε τώρα στο 1966, έπειτα από κάποιες ακόμα προσπάθειες οι οποίες ήταν κι αυτές ανεπιτυχείς. Αυτή τη χρονιά λοιπόν, ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον αποφασίζει και εκδίδει το πρώτο προεδρικό διάταγμα που καθιερώνει και επισήμως ως ημέρα του πατέρα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. 6 χρόνια αργότερα, το 1972, η γιορτή αυτή οριστικοποιήθηκε ως μόνιμη εθνική γιορτή των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε από τον σύλλογο ανδρών ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. (σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια) και συγκεκριμένα από τον ιδρυτή της Νίκο Σπιτάλα, λόγω της απαξίωσης που πολλοί πατεράδες αντιμετώπιζαν από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το πόσο σημαντικός είναι ένας πατέρας στη ζωή μας. Όπως όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή, μας κάνει καλό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας όλα όσα μας προσφέρει και να αφιερώνουμε κι εμείς μία ημέρα για να υπενθυμίζουμε και στον ίδιο πόσο πολύ τον αγαπάμε και τον εκτιμάμε. Να του δείχνουμε πόσο πολύ αναγνωρίζουμε τους κόπους του και, γιατί όχι, να του δώσουμε κι εμείς κάτι μικρό και συμβολικό για να έχει κι αυτός μία μικρή υπενθύμιση κάθε μέρα του χρόνου ότι καμία προσπάθειά του δεν πάει χαμένη.

Μερικές πολύ όμορφες ιδέες για δωράκια που θα του μείνουν αξέχαστα είναι ξύλινα καδράκια, μπρελόκ, κούπες με όμορφα λόγια και εικόνες, ευχετήριες κάρτες που είναι σίγουρο ότι θα τον συγκινήσουν ή ακόμα και αστεία μπαλόνια που θα τον κάνουν να γελάσει με την καρδιά του. Οι επιλογές είναι πολλές κι υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα με όμορφα μικροδωράκια για να διαλέξει κανείς (κάποια ωραία βρήκαμε π.χ. εδώ)

Συνδυάστε γέλιο με συγκίνηση για να έχετε μία από τις πιο όμορφες γιορτές του πατέρα αυτή τη χρονιά.

Χρόνια πολλά σε όλους τους πατεράδες!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ