Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕξωπραγματικό παρθένο δάσος κρυβόταν στα έγκατα της Γης στην Κίνα

Εξωπραγματικό παρθένο δάσος κρυβόταν στα έγκατα της Γης στην Κίνα

Είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που ανθρώπινο πόδι πάτησε σε αυτό το γεωλογικό θαύμα: ομάδα σπηλαιολόγων που εξερευνούν την επαρχία Λέγιε στα νότια της Κίνας ανακάλυψε μια καταβόθρα βάθους 192 μέτρων που έκρυβε ένα μικρό, απάτητο δάσος στον πυθμένα.

Δέντρα ύψους 40 μέτρων βρέθηκαν να ορθώνονται από τη βάση της γιγάντιας τρύπας με τα κλαδιά τεντωμένα προς το φως που πέφτει από το άνοιγμα στην κορυφή. Ανάμεσά τους, φυτά που φτάνουν μέχρι τον ώμο επιζούν με το λιγοστό φως.

Η υπόγεια βλάστηση σε διαφορετική δολίνη της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα (Song Weng/Xinhua)

Οι καταβόθρες αυτού του είδους, γνωστές ως δολίνες στην ορολογία της γεωλογίας, σχηματίζονται από νερό που διαβρώνει πετρώματα, συνήθως ασβεστολιθικής σύστασης.

Συνολικά 30 δολίνες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Λέγιε της αυτόνομης περιοχής Γκουανγκτσί, αναφέρει το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Οι σπηλαιολόγοι, με επικεφαλής τον Τσεν Λιζίν, καταρριχήθηκαν 100 μέτρα στα κατακόρυφα τοιχώματα της δολίνης και στη συνέχεια περπάτησαν για ώρες στο ανώμαλο έδαφος μέχρι να φτάσουν στον πυθμένα. Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ.

Μελλοντικές αποστολές θα μπορούσαν να εξετάσουν την πανίδα του γεωλογικού σχηματισμού αναζητώντας είδη που ενδεχομένως ζουν σε απομόνωση εδώ και χιλιάδες χρόνια.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ