Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΒΙΝΤΕΟ: Έτοιμη η Νέα Κίος να κάψει απόψε τον Βαραββά

ΒΙΝΤΕΟ: Έτοιμη η Νέα Κίος να κάψει απόψε τον Βαραββά

Ένα ξεχωριστό έθιμο, που έρχεται από τη Μικρά Ασία και τις αλησμόνητες πατρίδες, το «κάψιμο του Βαραββά» αναβιώνει φέτος ξανά μετά από δύο χρόνια (λόγω πανδημίας)  τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στη Νέα Κίο του Δήμου Άργους-Μυκηνών προσελκύοντας χιλιάδες κόσμου.

Στην Κίο της Μικράς Ασίας οι ενορίες της περιοχής κατασκεύαζαν ένα ομοίωμα του ληστή Βαραββά χρησιμοποιώντας ξερά χόρτα (ρούμια). Οι κάτοικοι των διαφόρων ενοριών της Μικρασιατικής Κίου από την Κυριακή των Βαΐων μαζεύονταν κι οργάνωναν το στήσιμο του ομοιώματος, επιδιώκοντας η καθεμιά ενορία να δημιουργήσει την πιο επιβλητική εμφάνιση.

Τη Μεγάλη Πέμπτη κατασκευαζόταν ο Βαραββάς και μια ομάδα σκοπών αναλάμβανε τη φύλαξή του ώς την άλλη ημέρα, οπότε και παραδινόταν στη φωτιά, την ώρα που η περιφορά του Επιταφίου περνούσε εμπρός από το συγκεκριμένο σημείο.

Σήμερα κάτοικοι από τη Νέα Κίο κατασκευάζουν το ομοίωμα το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής και το στήνουν σε ικρίωμα ύψους 8 μέτρων περίπου. Το βράδυ, την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου, το ομοίωμα του Βαραββά φλέγεται, ενώ χιλιάδες πολύχρωμα βεγγαλικά γεμίζουν τον Αργολικό ουρανό φως, σε αντίστιξη με την πένθιμη ατμόσφαιρα της ημέρας.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ