Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022
ΑρχικήO CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...Συνταγή για τα πιο νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια!

Συνταγή για τα πιο νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια!

Τα τσουρέκια είναι από τα πρώτα που κατέχουν εξέχουσα θέση στα περισσότερα πασχαλινά τραπέζια γι΄αυτό αν εσείς θέλετε να τα φτιάξετε μόνες σας δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε βήμα βήμα την παρακάτω συνταγή.

ΥΛΙΚΑ:
• 2.800 γρ. αλεύρι
• 8 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους
• 2 κούπες γάλα
• 1 κιλό ζάχαρη
• 500 γραμμ. μαργαρίνη
• 1 κούπα σπορέλαιο
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 3 βανίλιες
• 2 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα
• 8 γραμ. μαχλεπι
• 8 γραμ. κακουλέ

Για το χυλό μπυρομαγιάς:
• αλεύρι
• 200 γραμ. φρέσκια μαγιά
• 1 κούπα χλιαρό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
• Διαλύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό ή γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά 1 κούπα αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα τον χυλό και σκεπάζουμε για 1 ώρα.
• Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και βάζουμε μέσα το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα από τα πορτοκάλια.

• Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και σταδιακά ρίχνουμε μέσα τον χυμό πορτοκαλιού.
• Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί με το λάδι μας. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και καλό βούτυρο.
• Ζεσταίνουμε το γάλα μόνο του, τόσο όσο να αντέχουν τα χέρια μας.

• Τώρα ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη με το αλεύρι την μαγιά, μετά το μείγμα με τα αυγά, το γάλα χλιαρό και από το κατσαρολάκι με την μαργαρίνη/λάδι το μισό και παραπάνω.
• Ζυμώνουμε καλά, κυκλικά πάντα, από έξω προς τα μέσα.
• Στο τέλος, ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαργαρίνη με το λάδι από το κατσαρολάκι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα.

• Σκεπάζουμε με λαδόκολα και τυλίγουμε με σακούλα την λεκάνη μας και από πάνω βάζουμε μια κουβέρτα. Αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει η ζύμη μας.
• Ανοίγουμε, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε ακόμα 1 ώρα να φουσκώσει.
• Πλέκουμε τα τσουρέκια μας ό,τι σχέδιο θέλουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, περίπου 30 λεπτά.

• Χτυπάμε ένα αυγό με 1 κουταλάκι γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι ή αμύγδαλα.
• Ψήνουμε στους 170°c στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν περίπου 35 έως 45 λεπτά. Αναλόγως το σχέδιο που θα πλάσουμε.

Καλό Πάσχα!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ