Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΟι εργαζόμενοι στο delivery αποκτούν νέα δικαιώματα! - Καλύπτονται τα έξοδα για...

Οι εργαζόμενοι στο delivery αποκτούν νέα δικαιώματα! – Καλύπτονται τα έξοδα για τα κράνη και συντήρηση οχημάτων

Οι εργαζόμενοι στο delivery αποκτούν από σήμερα νέα δικαιώματα! Θέτουμε σε εφαρμογή τη διάταξη του «τρισκατάρατου» νόμου για την Προστασία της Εργασίας η οποία προβλέπει ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες θα καλύπτουν τα έξοδα για τα κράνη και τη συντήρηση των οχημάτων διανομέων με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών/έργου (freelancers).

Προβλέπουμε ότι αν ο διανομέας συμφωνεί να κάνει χρήση δικού του κράνους, η ψηφιακή πλατφόρμα υποχρεούται να του αποδώσει ποσό ύψους 120 ευρώ. Παράλληλα όταν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τη δική τους μοτοσικλέτα, η αποζημίωση αυτή ανέρχεται σε 15% επί του κατώτατου μισθού, εφόσον ο διανομέας πραγματοποιήσει τουλάχιστον 300 διανομές εντός του ίδιου μήνα. Αν οι διανομές είναι λιγότερες, τότε η πρόσθετη αποζημίωση μειώνεται αναλογικά.

Οι διατάξεις αυτές δίνουν παραπάνω δύναμη στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου κλάδου. Aς μην ξεχνάμε ότι είναι ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας που ορίζει για πρώτη φορά πως οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας για τους απασχολούμενους με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών/έργου, με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Άραγε τι λένε σήμερα όλοι εκείνοι οι τάχα προοδευτικοί που μιλούσαν πριν κάποιο καιρό για δήθεν γαλέρες; Τι λένε τώρα που οι μύθοι τους καταρρέουν στην πράξη;

Κωστής Χατζιδάκης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ