Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΠώς η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία

Πώς η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία

Την ενίσχυση των δεσμών της με την Ουκρανία επιδιώκει η ΕΕ, την ώρα που η χώρα δέχεται στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία. 

Σύντομο ιστορικό

Από τότε που αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση, το 1991, η Ουκρανία προσπαθεί να χαράξει το δικό της δρόμο και να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω των προσπαθειών της ρωσικής κυβέρνησης να κρατήσει τη χώρα στη σφαίρα επιρροής της. Το 2014 η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, κίνηση την οποία καταδίκασε η ΕΕ. Το Κρεμλίνο έχει μάλιστα εξαπολύσει έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ασκώντας οικονομικές πιέσεις και καταστρώνοντας επιθέσεις παραπληροφόρησης.

Συμφωνία σύνδεσης

Τον Σεπτέμβριο του 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας η οποία αποτελεί μία ολοκληρωμένη και σε βάθος συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η συμφωνία δημιούργησε μια πολιτική ένωση και οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας και επέτρεψε την αμοιβαία πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά.

Έθεσε επίσης κανόνες συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η εκπαίδευση, καλώντας την Ουκρανία να προβεί σε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ενοποίησε τις αγορές της ΕΕ και της Ουκρανίας μέσω της κατάργησης των δασμών στις εισαγωγές και της απαγόρευσης άλλων εμπορικών περιορισμών. Έθεσε, ωστόσο, συγκεκριμένους περιορισμούς και μεταβατικές περιόδους για ευαίσθητους τομείς, όπως είναι το εμπόριο γεωργικών προϊόντων.

Η ΕΕ αποτελεί τον βασικό εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της χώρας.

Θεωρήσεις εισόδου (βίζα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ