Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣEφαλτήριο παραγωγικής αναζωογόνησης για την Ηλεία  o νέος αναπτυξιακός νόμος

Eφαλτήριο παραγωγικής αναζωογόνησης για την Ηλεία  o νέος αναπτυξιακός νόμος

Επενδυτικός προορισμός η ελληνική περιφέρεια

Του Λευτέρη Βαρουξή

Η οικονομική κατάσταση της χώρας την τελευταία δεκαετία, οι πραγματικές ανάγκες της αλλά και οι διεθνείς συνθήκες, κατέστησαν επιτακτική ανάγκη τη θέσπιση ενός νέου εξωστρεφούς μοντέλου για την παραγωγική βάση της οικονομίας, μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική.

Η διαμόρφωση ενός φιλικού πλαισίου προς τους επενδυτές είναι πλέον πραγματικότητα μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου, που θα αποτελέσει τη βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις επιχειρηματικότητας και προβλέπει καινοτομίες, στοχεύοντας στην μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ θεσπίζει ρητές προθεσμίες για την έκδοση των Διοικητικών Πράξεων. Κάθε νέα επένδυση σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Και νέες θέσεις εργασίας σημαίνουν «brain gain» και ενδυνάμωση του  παραγωγικού ιστού.

Πλέον, διαθέτουμε ένα σύγχρονο κι αποτελεσματικό θεσμικό εργαλείο,  που θα συμβάλει στην συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ώθηση σε παραγωγικούς κλάδους όπως  τα τρόφιμα, η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος δύναται να επηρεάσει θετικά τόσο το παρόν, όσο και το μέλλον της χώρας και να οδηγήσει την Ελλάδα σε μακρά, βιώσιμη και ισχυρή Ανάπτυξη.

Οι στοχευμένες λύσεις, οι  νέες και ρηξικέλευθες ρυθμίσεις καθώς και τα 13 θεματικά καθεστώτα που θεσπίζονται, θα αλλάξουν ουσιαστικά το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας, θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν τους νέους επιχειρηματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που θα μπορούν να λαμβάνουν ακόμα και το 100% της επιχορήγησης.

Ο νέος νόμος, ψηφίστηκε την χρονική στιγμή  που ξεκινά και η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027 του ΕΣΠΑ, οργανώνεται το Ταμείο Ανάκαμψης και τροποποιούνται μία σειρά κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις  ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα.

Δεδομένου ότι το 97% των επενδυτικών σχεδίων απευθύνονται στην περιφέρεια, περιοχές όπως η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα, αποκτούν την δυνατότητα να γίνουν για πρώτη φορά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Έτσι γίνεται πράξη η αποκέντρωση!

Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί!

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει για την Ηλεία το εφαλτήριο της παραγωγικής αναζωογόνησής της.

*(Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Ηλείας)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ