Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου δίνει ραντεβού σε Άργος, Τρίπολη, Ναύπλιο...

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου δίνει ραντεβού σε Άργος, Τρίπολη, Ναύπλιο και σε 9 ακόμα πόλεις

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου δίνει ραντεβού στους φίλους του από τις 4 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2022 στην Καλαμάτα και σε άλλες 12 πόλεις και υπόσχεται για ακόμη μία χρονιά ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο!

Φέτος, το Φεστιβάλ επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, στις αίθουσες προβολών, και επανακάμπτει με νέες συνεργασίες, αφιερώματα, σεμινάρια, masterclasses, εκθέσεις αλλά και την καθιερωμένη του εκπαιδευτική ζώνη. Το κύριο μέρος της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Φεστιβάλ, την Καλαμάτα, και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης (Αριστομένους 33), ενώ τμήμα του προγράμματος και των παράλληλων δράσεων θα λάβουν χώρα σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Άργος, Τρίπολη, Ναύπλιο, Σπάρτη, Φιλιατρά, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Δημητσάνα και Λεβίδι.

Το ειδικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι “Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής” με 10 ταινίες ντοκιμαντέρ και μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με προσκεκλημένους Έλληνες πολεμικούς ανταποκριτές και ακαδημαϊκούς από το εξωτερικό, την έρευνα της οποίας έχει αναλάβει η Διεθνολόγος/Κοινωνική Επιστήμων, Στέλλα Παπακωνσταντίνου. Το αφιέρωμα θα συνοδεύεται από μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, ο οποίος θα βρεθεί στην Καλαμάτα τις ημέρες του Φεστιβάλ και θα δώσει διάλεξη με θέμα “Τελετουργικές Μάσκες, Ψυχαναλυτικές και καλλιτεχνικές επισημάνσεις”.

Αφιέρωμα στην Αφρικανική Τέχνη με προβολή ντοκιμαντέρ, έκθεση αφρικανικών μασκών ιδιωτικής συλλογής και διάλεξη από την Στέλλα Παπακωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί και στο Λεβίδι.

Επίσης, το θέμα της Αφρικής θα απασχολήσει το σεμινάριο του σκηνοθέτη Robert Rombout “Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ” που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Δώδεκα μεταπτυχιακοί φοιτητές θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ με πορτραίτα καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στην Αθήνα και την Καλαμάτα.

Στις παράλληλες δράσεις του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ εντάσσεται κινηματογραφικό εργαστήρι “doclab” με τον σκηνοθέτη Erik Knudsen από την Μ. Βρετανία και τον καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιάκωβο Παναγόπουλο, σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σε αυτό, οι φοιτητές που θα βρεθούν στην Καλαμάτα θα κληθούν να πραγματοποιήσουν ταινίες μικρού μήκους.

Στο πρόγραμμα προστίθεται Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας, με την Αρχαιολόγο Δέσποινα Ευγενίδου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Καλαμάτα και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Ένα σεμινάριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Φέτος, το Φεστιβάλ έχει την χαρά να φιλοξενεί την σχεδιάστρια Φωτισμού Θεάτρου και Κινηματογράφου, Κατερίνα Μαραγκουδάκη, η οποία θα παραδώσει masterclass με τίτλο “Το φως στις παραστατικές τέχνες”.Το σεμινάριο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και θα λάβει χώρα στο Ναύπλιο.

Ένα τριήμερο σεμινάριο για ενήλικες με τίτλο “Βασικές αρχές παραγωγής ντοκιμαντέρ”, υπό την καθοδήγηση του γνωστού σκηνοθέτη Δημήτρη Μπαβέλλα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του Φεστιβάλ στην Σπάρτη και την Τρίπολη.

Δράσεις για παιδιά:

Ένα σεμινάριο animation με φιγούρες από πλαστελίνη, ειδικά για παιδιά Δημοτικού και άτομα με μέτρια νοητική υστέρηση, θα πραγματοποιήσει ο σκηνοθέτης και φίλος του Φεστιβάλ, Thomas Kunstler. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, στο Ειδικό Σχολείο “Ο κήπος της Λυσσούς” και στο 10ο Δημοτικό Σχολείο αλλά και στο Ξυλόκαστρο.

Τέλος, μία σειρά σεμιναρίων για μαθητές Δημοτικού (από 10 ετών) και Γυμνασίου υπό την επιμέλεια της Στεφανίας Χαρίτου (Διδάκτωρ ΜΜΕ) θα πραγματοποιηθεί σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη και Ξυλόκαστρο. Ένας περίπατος στη φύση θα σταθεί αφορμή συζήτησης για την Οικολογία, τους φυσικούς πόρους, την Ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Για περισσότερα νέα γύρω από το Φεστιβάλ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φετιβάλ.

Ακολουθήστε το argonafplia.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ