Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΒΙΝΤΕΟ: Παρέμβαση του Δήμου Ναυπλιέων για να προστατευθεί από το "κόκκινο σκαθάρι"...

ΒΙΝΤΕΟ: Παρέμβαση του Δήμου Ναυπλιέων για να προστατευθεί από το “κόκκινο σκαθάρι” φοίνικας στην Πλατεία Δημαρχείου

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις συνεργείων του Δήμου Ναυπλιέων σε φοίνικες οι οποίοι έχουν προσβληθεί από το “κόκκινο σκαθάρι” με δενδροχειρουργική σε φοίνικα στην πλατεία Δημαρχείου.

Ο γεωπόνος του Δήμου, κ. Αναστάσιος Λιάκης μίλησε στην κάμερα του argonafplia.gr και επισήμανε μεταξύ άλλων πως “ο εχθρός είναι δύσκολος, στην περιοχή μας σχεδόν όλοι οι φοίνικες ιδιωτών έχουν εξαφανιστεί και προσπαθούμε με επιμονή και υπομονή να προστατεύσουμε τους φοίνικες που αποτελούν στοιχείο της ομορφιάς της πόλης”.

Δείτε το παρακάτω βίντεο

Το κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα (Rhynchophorus ferrugineus) αποτελεί το σοβαρότερο εχθρό των φοινικοειδών.

Προσβάλλει αρκετά είδη των φοινικοειδών αλλά έχει ιδιαίτερη προτίμηση στους Κανάριους φοίνικες (Phoenix canariensis).

Το κόκκινο σκαθάρι είναι ένα κολεόπτερο με μήκος 3-4 εκατοστά, τρία ζεύγη ποδιών, χρώμα κόκκινο-πορτοκαλί με μαύρες κηλίδες στο κεφάλι, στα φτερά έχει μαύρες παράλληλες γραμμές και στο κεφάλι του προβάλει μια κόκκινη προβοσκίδα.

Ο κύκλος ζωής τους είναι : αυγά-προνύμφη-νύμφη-τέλειο έντομο.

Τα θηλυκά γεννάνε 300-500 αυγά σε οπές του κορμού και στις μασχάλες των φύλλων στη στεφάνη. Οι προνύμφες αφού εκκολαφθούν αρχίζουν να σκάβουν στοές μέσα στον κορμό στην καρδιά όπου και συνεχίζουν να αναπτύσσονται τρεφόμενες από το μαλακό ξύλο και τους χυμούς του φοινικόδεντρου. Η προνύμφη σε πλήρη ανάπτυξη έχει μήκος 4-5 εκατοστά, χρώμα άσπρο με σκούρο κεφάλι και μαλακό κορμό.

Οι προνύμφες όταν ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, γίνονται νύμφες πλέκοντας κουκούλι από το εσωτερικό των φύλλων και ζουν μέσα σ’ αυτό για αρκετές ημέρες. Από τα κουκούλια αυτά θα αναπτυχθούν τα τέλεια έντομα.

Αποτέλεσμα της δραστηριότητας των προνυμφών και των νυμφών είναι τα νεότερα φύλλα (αυτά που αναπτύχθηκαν τελευταία) να αδυνατίζουν στη βάση τους και να κάμπτονται προς τα κάτω.

Καθώς προχωράνε πιο βαθιά τρώγοντας την καρδιά του φοίνικα, αρχίζουν σιγά σιγά όλα τα φύλλα να κάμπτονται και να ξεραίνονται. Τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν και να φαίνονται σαν να αποκολλώνται από τον κορμό. Το δέντρο αρχίζει να μοιάζει σαν ομπρέλα και τότε είναι το σημείο που έχει σαπίζει και τελικά καταστρέφεται δια παντός. Χαρακτηριστική είναι και η έντονη δυσοσμία που βγαίνει από την καρδιά του φοίνικα σε αυτό το σημείο.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ