Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟAUKUS: Η Γαλλία ξεκίνησε τα αντίποινα -Ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ-Αυστραλία

AUKUS: Η Γαλλία ξεκίνησε τα αντίποινα -Ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ-Αυστραλία

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε πως κάλεσε για διευκρινίσεις τους πρέσβεις της Γαλλίας σε ΗΠΑ και Αυστραλία, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε η ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας AUKUS.

«Μια τέτοια σημαντική απόφαση δικαιολογείται από τη σοβαρότητα των ανακοινώσεων της 15ης Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», εξήγησε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Ο Λε Ντριάν δήλωσε πως ανακαλεί τους πρέσβεις προκειμένου να τους συμβουλευτεί αναφορικά με το ζήτημα.

Στην ανακοίνωση ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας περί αμυντικής συμφωνίας με στόχο την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής, η οποία πήρε το όνομα AUKUS, περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων και η παράδοση στην Καμπέρα αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Κάτι τέτοιο, έβαζε ταφόπλακα στο «συμβόλαιο του αιώνα», όπως αποκαλούσαν στη Γαλλία τη συμφωνία για πώληση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Εχθές, οι γαλλικές αρχές ακύρωσαν ένα γκαλά που επρόκειτο να παραθέσουν αύριο, Παρασκευή, στην Ουάσιγκτον, με αφορμή το σπάσιμο του «συμβολαίου του αιώνα» για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο. Η δεξίωση επρόκειτο να δοθεί στην κατοικία του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον.

Η Αυστραλία «έσπασε» τη συμφωνία με την Γαλλία για τα υποβρύχια

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης του 2016 με τη Γαλλία, για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε την απόφαση ως μαχαιριά στην πλάτη.

Το χαρούμενο σκίτσο του πρέσβη των ΗΠΑ στο Παρίσι

Ωστόσο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι, Μπράιαν Έιγκελερ φαίνεται πως βρίσκεται σε ρυθμούς Σαββατοκύριακου, παρά την τεταμένη διπλωματική ατμόσφαιρα Παρισίων και Ουάσινγκτον.

Σε ανάρτησή του προ δύο ωρών, μοιράζεται με τους ακολούθους του το σκίτσο που φιλοτέχνησε ο ίδιος από κάποια γωνιά της πόλης του φωτός. «Το σκίτσο μου μια μέρα πριν φύγω για Σαββατοκύριακο! Αναγνωρίζετε αυτό το εμβληματικό πάρκο του Παρισιού;» γράφει περιχαρής.

Ενοχλημένη η Γαλλία λόγο AUKUS

Η ενόχληση της Γαλλίας και κατ’ επέκταση μια ανησυχία της ΕΕ είναι έκδηλη από το πρωί της Πέμπτης, μετά την κοινή ανακοίνωση Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον τα ξημερώματα της ίδιας μέρας για αμυντική συμφωνία-αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Φυσικά, το Παρίσι έχει -πέραν του διπλωματικού κραδασμού- να αντιμετωπίσει και μια τεράστια οικονομική ζημία, καθώς από τη συμφωνία αυτή, μέρος της οποίας αποτελεί και η πώληση αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία, η Γαλλία χάνει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συμβόλαιο αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ώρα που στα ευρωπαϊκά μέσα το ποσό αυτό ανέρχεται σε 56 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το «συμβόλαιο του αιώνα» με την Αυστραλία

Οι συζητήσεις για το συμβόλαιο του αιώνα ξεκίνησαν με τη γαλλική Naval Group, το 2016. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η γαλλική αμυντική βιομηχανία θα προμήθευε την Αυστραλία με 12 υποβρύχια συμβατικής κίνησης, με αντίτιμο 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως διαβάζουμε, τα υποβρύχια αυτά θα ήταν κλάσης Attack, πανομοιότυπα με τα μελλοντικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια Barracuda, με στόχο να αντικαταστήσουν έξι υποβρύχια κλάσης Collins, τα οποία θα πρέπει να αποσυρθούν το 2032.

Η συμβατική κίνηση επελέγη από την Αυστραλία έναντι της πυρηνοκίνησης προκειμένου τα νέα υποβρύχια να μπορούν να κινούνται σε όλο τον Ειρηνικό, κάτι που δεν ισχύει για τα πυρηνοκίνητα της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία απαγορεύεται να εισέλθουν στις αποπυρηνικοποιημένες ζώνες του ωκεανού, όπως καθορίστηκαν το 1984.

Μετά την ανακοίνωση της AUKUS, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε πως θα αποτρέψει την είσοδο των πυρηνοκίνητων (αμερικανικής κατασκευής) υποβρυχίων της Αυστραλίας στα χωρικά της ύδατα.

πηγη  www.iefimerida.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ