Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΤεστ COBAS HPV: Μάθετε αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κίνδυνου για HPV

Τεστ COBAS HPV: Μάθετε αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κίνδυνου για HPV

O ιός HPV ή αλλιώς ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων προσβάλλει πάρα πολλές γυναίκες πριν ακόμα φτάσουν στην ηλικία των 50. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των λοιμώξεων από HPV είναι ακίνδυνες και εντός μικρού χρονικού διαστήματος το ανοσοποιητικό τις αντιμετωπίζει, ωστόσο αν μια βαριά λοίμωξη που επιμένει δεν ανιχνευτεί, μπορεί να προχωρήσει και να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Μερικοί τύποι του ιού HPV μπορεί να είναι αθώοι και χαμηλού ρίσκου, άλλοι όμως είναι υψηλού κινδύνου και φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στα γεννητικά όργανα, ειδικά αν παραμείνουν χωρίς διάγνωση και θεραπεία για χρόνια.


Μάθετε αν υπάρχει στον τράχηλο ιός HPV υψηλού ρίσκου, με ένα απλό τεστ!

Το COBAS HPV TEST είναι ένα τεστ υψηλής ευαισθησίας, που ανιχνεύει το μεγάλο DNA 14 τύπων υψηλού κινδύνου του ιού HPV, απαντώντας με ένα ναι ή με ένα όχι στην ύπαρξη των επιθετικών τύπων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όπως κάθε τεστ, έτσι κι αυτό δεν μπορεί να είναι 100% ακριβές, ωστόσο έχει μελετηθεί κάτω από αυστηρές συνθήκες στις ΗΠΑ (με μοναδικό ενζυμικό σύστημα), με δείγματα από 47.000 Αμερικανίδες που πήραν μέρος στην μελέτη. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι 1 στις 10 γυναίκες βρέθηκε να φέρει τύπο υψηλού κινδύνου (στέλεχος HPV16 ή HPV18).

Πότε χρησιμοποιείται το Cobas DNA HPV Test;

Το Cobas DNA HPV Test μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα, είτε ταυτόχρονα με το τεστ ΠΑΠ για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, γίνεται σε ασθενείς μετά από χειρουργική αφαίρεση καρκινικών αλλοιώσεων. Τέλος, μπορεί να διεξαχθεί μετά από ένα αμφίβολο αποτέλεσμα στο τεστ ΠΑΠ.

Τι σημαίνει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα στο COBAS HPV TEST;

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτόματα διαγιγνώσκεστε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σημαίνει ότι υφίσταται λοίμωξη από ιό HPV υψηλού ρίσκου. Από εκεί και πέρα η εξατομικευμένη και άμεση αντιμετώπιση, μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο να εμφανιστεί καρκίνος μελλοντικά. Η πρώτη εξέταση που συνήθως γίνεται είναι η κολποσκόπηση.

Αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια, η πιθανότητα να νοσήσετε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι μηδαμινή. Η γυναίκα συνεχίζει κανονικά τον ετήσιο έλεγχό της με τεστ ΠΑΠ.

Διαφορές ανάμεσα σε ΤΕΣΤ ΠΑΠ και COBAS HPV TEST

Και τα δύο τεστ μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα στα πλαίσια πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αφού εξετάζουν διαφορετικά πράγματα, δίνοντας μία σαφή εικόνα για την υγεία της γυναίκας.

Το τεστ ΠΑΠ ανιχνεύει τυχόν αλλοιώσεις στον τράχηλο που μπορεί να αποτελέσουν προάγγελο καρκίνου. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε κάποιο τύπο του HPV, μπορεί και όχι.

Γέννημα IVF

Κέντρο Γυναικολογίας & Εξωσωματικής

https://gennima.com/

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ