Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΦλαμίνγκο περπατούσε στην παραλία Ασκέλι στον Πόρο - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ και τι...

Φλαμίνγκο περπατούσε στην παραλία Ασκέλι στον Πόρο – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ και τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε σε περίπτωση που εντοπίσουμε ένα μοναχικό Φοινικόπτερο

Αυτές τις ημέρες δεχόμαστε πολλά μηνύματα για μοναχικά  Φοινικόπτερα (Φλαμίνγκο) σε παραλιακές περιοχές.

Είναι η εποχή που πολλά Φοινικόπτερα εγκαταλείπουν τους τόπους αναπαραγωγής τους σε αναζήτηση περιοχών με καλύτερες συνθήκες και περισσότερες ευκαιρίες για τροφή.

Τα Φοινικόπτερα ταξιδεύουν συνήθως σε οικογενειακές ομάδες ή ολιγομελή κοπάδια και οι μετακινήσεις τους μπορεί να είναι μικρές, π.χ. μεταξύ γειτονικών υγροτόπων, ή και μεγαλύτερες μεταξύ των μεσογειακών χωρών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποια από τα νεαρότερα άτομα που είναι ίσως πιο αδύναμα ή αποπροσανατολίζονται λόγω απειρίας, ξεκόβουν από το κοπάδι και εμφανίζονται σε… απρόσμενα μέρη.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη εχθές στο Ασκέλι στον Πόρο, όπου ένα Φοινικόπτερο βρέθηκε να περπατάει κατά μήκος της παραλίας. Το νεαρό πουλί, που ξεχωρίζει από τα ενήλικα από το γκρι χρώμα του, φαινόταν εξαντλημένο και αποπροσανατολισμένο αλλά ευτυχώς τρεις ψύχραιμοι λουόμενοι φρόντισαν να απομακρύνουν όσους το περιτριγύριζαν και, ακολουθώντας τις οδηγίες μας, επικοινώνησαν άμεσα με ένα Κέντρο Περίθαλψης.

Χάρη στην Κατερίνα, τον Παναγιώτη και τον Θεοδόση, το νεαρό Φοινικόπτερο είναι ήδη καθοδόν προς τις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ, στην Αθήνα, αλλά με αφορμή την περιπέτειά του, ας θυμηθούμε ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ και τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε σε περίπτωση που εντοπίσουμε ένα μοναχικό Φοινικόπτερο:

Δεν το ταΐζουμε: όσο ταλαιπωρημένο κι αν φαίνεται. Τα Φοινικόπτερα (και γενικότερα τα αγρια πουλιά) δεν τρώνε ό,τι τρώμε εμείς, ούτε πρέπει να ενθαρρύνονται να τσιμπάνε από το χέρι μας.

Δεν το ενοχλούμε: για να βρίσκεται κοντά μας και όχι μαζί με την οικογένειά του, το πουλί θα είναι πιθανά είτε εξαντλημένο, είτε αποπροσανατολισμένο. Συνεπώς, η παρουσία μας ενδέχεται να το τρομάξει και να του προκαλέσει περισσότερο στρες.

Το παρακολουθούμε από απόσταση και, αν διαπιστώσουμε ότι είναι τραυματισμένο, καταβεβλημένο ή ανήμπορο να πετάξει, τότε ενημερώνουμε άμεσα το πλησιέστερο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων. 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ