Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓΥΝΑΙΚΑΈμφραγμα και εγκεφαλικό: Η ευχάριστη συνήθεια που προστατεύει κατά 50% από ένα...

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Η ευχάριστη συνήθεια που προστατεύει κατά 50% από ένα νέο επεισόδιο

«Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι της» φαίνεται πως ήθελε η Μαρινέλλα για να είναι χαρούμενη, εσείς όμως εάν θέλετε να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας, αρκεί να κρατήσετε μόνο το λίγο… κράσι την ημέρα.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα νέα ερευνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο BMC Medicine, εάν πάσχετε από κάποια καρδιαγγειακή νόσο και συνηθίζετε να πίνετε λίγο αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση (περίπου ένα μπουκάλι κρασί ή έξι μπίρες την εβδομάδα), μειώνετε… ευχάριστα τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της στηθάγχης ή ακόμα και του θανάτου.

«Τα άτομα με κάποια καρδιαγγειακή νόσο δε χρειάζεται να σταματήσουν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ, όμως μπορούν να μειώσουν την πρόσληψή τους» τονίζει η Chengyi Ding, συγγραφέας της έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι όσοι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα έπιναν καθημερινά περίπου ένα με ενάμιση ποτήρι αλκοόλ, είχαν μικρότερο κίνδυνο νέας καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης ή θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ.

Παρόλα αυτά,  ακόμα μικρότερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι κατανάλωναν ακόμα μικρότερη ποσότητα, σχεδόν δηλαδή μισό ποτήρι αλκοόλ τη μέρα, μειώνοντας τις πιθανότητες δεύτερης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και στηθάγχης κατά 50%. Όσοι έπιναν σχεδόν ένα ποτήρι τη μέρα αλκοόλ, είχαν εώς και 27% μειωμένες πιθανότητες θανάτου από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή στηθάγχη ενώ όσοι έπιναν και λίγο λιγότερο από αυτό, είχαν εώς και 21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιασδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία σχεδόν 50 χιλιάδων ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα, συνδυάζοντας δεδομένα από τη βρετανική έρευνα Biobank, την Health Survey της Αγγλίας και της Σκωτίας καθώς και αποτελέσματα 12 παλαιότερων ερευνών.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη μέση κατανάλωση αλκοόλ, ενώ τα στοιχεία σχετικά με τις επακόλουθες καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τους θανάτους για μια περίοδο έως και 20 χρόνια λήφθηκαν από ιατρικά ιστορικά εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου.

πηγη ygeiamou.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ