Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΧΑΪΑΟλονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αχαϊα -20 σπίτια καμμένα, 16 τραυματίες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αχαϊα -20 σπίτια καμμένα, 16 τραυματίες

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής μετά τη φωτιά στην Αχαϊα, ενώ η μάχη με την πυρκαγιά μαίνεται σε δασική έκταση.

Καμμένες εκτάσεις, δάσος και τουλάχιστον 20 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Ζήριας, είναι ο απολογισμός. 16 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 15 με αναπνευστικά προβλήματα, ο ένας με εγκαύματα στο χέρι. Οι 8, επτά με αναπνευστικά και ο άνθρωπος με τα εγκαύματα παρέμειναν για νοσηλεία. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία.

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα άρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας συνεχείς ρίψεις στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, στην Αιγιάλεια.

Τη νύχτα υπήρξαν αναζωπυρώσεις, η φωτιά μαίνεται ακόμη, σε πολλές και διάσπαρτες εστίες κυρίως σε δασική έκταση.

Τη μάχη για την κατάσβεση δίνουν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Εντωμεταξύ, χθες, πυροσβεστικά πλοιάρια βοηθούσαν στην κατάσβεση καθώς η φωτιά είχε επεκταθεί και κάτω από την παλαιά εθνική οδό, σε περιοχές κατάφυτες, γεμάτες πεύκα μέχρι το νερό.

Το λιμενικό αλλά και ένα φέρι μποτ, όπως και ιδιώτες με φουσκωτά, βοήθησαν στην απεγκλωβισμό κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στη θάλασσα, σε Καμάρες και Μπούκα και στην εκκένωση του ξενοδοχείου Long Beach το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά. Ολοι τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη, στο λιμάνι του Αιγίου και κατόπιν σε χώρους που είχαν ανοίξει ειδικά για τη φιλοξενεία τους. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν ήταν και πολλοί ξένοι τουρίστες, ένοικοι του ξενοδοχείου.

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί τέσσερα χωριά, η Ζήρια αρχικά (από όπου και ξεκίνησε η φωτιά) οι διπλανές Καμάρες, το Λαμπίρι ακριβώς από κάτω από τη Ζήρια στην παραλία και αργά το απόγευμα ο διπλανός Λόγγος. Το βράδυ βέβαια στους κατοίκους του Λόγγου δόθηκε το πράσινο φως να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς δεν κινδύνευε πλέον να περάσει στο χωριό.

Εντωμεταξύ, από χθες, εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά που βρέθηκε από το απόγευμα εκεί για να συντονίσει την κατάσβεση της φωτιάς, βρέθηκε και ειδικό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ για να ερευνήσει το ενδεχόμενο εμπρησμού. Μάρτυρες κάνουν λόγο για ύποπτη κίνηση δύο ατόμων στη Ζήρια τα οποία και αναζητούνται.

Η κατάσταση και σήμερα αναμένεται δύσκολη με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους όπως και χθες.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ