Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΑντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΕ υφίσταται βαθιές και διαρκείς δημογραφικές αλλαγές. Ο πληθυσμός γερνά, το ποσοστό γεννήσεων μειώνεται και οι αγροτικές περιοχές αδειάζουν. Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις συνεχίζουν να μεγαλώνουν, καθώς οι άνθρωποι μετακομίζουν στις πλουσιότερες περιοχές σε αναζήτηση εργασίας. Παρόλο που η πανδημία πιθανόν να έχει επηρεάσει τη μετακίνηση των ανθρώπων προς τις αγροτικές περιοχές, τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για αυτές τις δημογραφικές ανισορροπίες; Το Κοινοβούλιο επιθυμεί μια Δημογραφική συμφωνία.

 

Το ΒΙΝΤΕΟ: 

 

Απομαγνητοφώνηση:

Η Fátima και η οικογένειά της μόλις μετακόμισαν από τη Μαδρίτη σ’ αυτό το αγροτικό χωριό στην περιοχή Ávila της Ισπανίας. Μέχρι πρόσφατα ζούσε στο μικρό διαμέρισμα της μητέρας της μαζί με τον σύντροφό της και τα επτά παιδιά τους. «Αντιμετωπίζαμε πάρα πολλά προβλήματα. Το μεγαλύτερο ήταν το να έχουμε να φάμε. Δεν σκέφτηκα ποτέ να μετακομίσω κάπου αλλού». Χάρις σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά τις οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, ο σύντροφός της βρήκε δουλειά στον κατασκευαστικό κλάδο και ξεκίνησαν μια νέα ζωή στην ύπαιθρο. «Η αλήθεια είναι ότι εδώ αισθάνεσαι ελεύθερος. Τώρα που ο σύντροφός μου έχει δουλειά, μπορούμε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε τον επόμενο μήνα. Έχουμε ένα σταθερό εισόδημα. Ο δήμαρχος μας βοηθά πολύ. Έχουμε έναν λαχανόκηπο, μας φέρνει φαγητό για τα κουνέλια, μας βοηθάει όπως μπορεί».
Η Ισπανία, όπως και η υπόλοιπη ΕΕ, αντιμετωπίζει μεγάλες δημογραφικές αλλαγές. Οι πόλεις γίνονται όλο και πιο πολυπληθείς, πιέζοντας τις υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία, ενώ οι αγροτικές περιοχές ερημώνουν. Αυτό θέτει προκλήσεις, αλλά δίνει και ευκαιρίες, όπως δείχνει η ιστορία της Fátima.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν μια ευρωπαϊκή στρατηγική. «Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι μετακομίζουν, επειδή θέλουν μια καλύτερη ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό για εμάς, ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, να προσδιορίσουμε μηχανισμούς που θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μένουν στις περιοχές όπου γεννήθηκαν, αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δημογραφικές ανισορροπίες σε ολόκληρη την ΕΕ».
Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι οι απλές και ευέλικτες λύσεις μπορούν να συμβάλουν στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να μετακομίσουν ή να μείνουν σε περιοχές που ερημώνουν. Αυτές θα μπορούσαν να είναι απλούστατες, όπως βελτιωμένη πρόσβαση στο υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο, καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες ή ευκολότερη πρόσβαση στην υγεία.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ