Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΌλες οι παραδοσιακές τεχνικές κτισίματος σ' ένα ερειπωμένο σπίτι στο Ναύπλιο

Όλες οι παραδοσιακές τεχνικές κτισίματος σ’ ένα ερειπωμένο σπίτι στο Ναύπλιο

Όλες οι παραδοσιακές τεχνικές κτισίματος σ΄ ένα ερειπωμένο σπίτι στο Ναύπλιο.

Ένα ερειπωμένο σπίτι στο Ψαρομαχαλά  μας αποκαλύπτει όλη την ιστορία της παραδοσιακών τεχνικών κτισίματος  στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου.

Τσατμάς (από την τούρκικη λέξη catma) είναι η κατασκευή όπου τα κενά του ξύλινου σκελετού γέμιζαν με λιθαράκια, πλίθρες, πλεγμένα κλαδιά, καλάμια ή ξύλινα πηχάκια. Η τελική προστασία γίνεται με σοβάντισμα με ασβεστοκονίαμα. ΦΩΤΟ 1

Μπαγδατί (από την τούρκικη λέξη bagdati) είναι η κατασκευή από λεπτά πηχάκια που καρφώνονται οριζόντια πάνω στα ξύλα του φέροντος οργανισμού. Μεταξύ τους μεσολαβεί ένα λεπτό κενό, ικανό για να κρατήσει το πηλοκονίαμα ή το ασβεστοκονίαμα που τα επικαλύπτει. ΦΩΤΟ 2

Στην παραδοσιακή κατασκευή ο τσατμάς και το μπαγδατί είναι συνήθως οι μη φέροντες διαχωριστικοί τοίχοι του ισογείου και σχεδόν πάντα οι διαχωριστικοί τοίχοι των  ορόφων. Με τον τρόπο αυτό, τα φορτία στους ορόφους, μειώνονται σημαντικά.

Ο σκελετός της κατασκευής συνήθως στο ισόγειο και στον Α όροφο είναι από πέτρα. 

Και οι δύο περιπτώσεις, πρόκειται για ελαφρές ή σχετικά ελαφρές κατασκευές, μικρού πάχους, στις οποίες κυρίαρχα υλικά είναι ο πηλός και το ξύλο. Συνήθως στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου συναντάμε αυτές τις κατασκευές στο Α όροφο και στον Β όροφο των κτηρίων.

Χαράλαμπος Αντωνιάδης

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ