Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήO CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...Σταφιδόψωμα από τον Άκη

Σταφιδόψωμα από τον Άκη

Τι να σας πω για αυτή τη συνταγή… Υγιεινή στο φουλ, νόστιμη ακόμα πιο πολύ στο φουλ. Πρέπει να τη φτιάξετε και θα πάθετε!

Τα σταφιδόψωμα του Άκη είναι το καλύτερο σνακ σκέτο ή με τον καφέ σας.

Συστατικά
420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. μέλι
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
400 γρ. αλεύρι ολικής
250 γρ. αλεύρι γι.ο.χ.
1 φακελάκι μαγιά 9 γρ.
1 1/2 κ.γ. αλάτι
200 γρ. σταφίδες

Για το άλειμμα
1 κ.σ. βούτυρο μαλακό
1 κ.γ. μέλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε τα 420 γρ γάλα με τα 180 γρ. μέλι, τα 60 γρ βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε το γάλα να φτάσει θερμοκρασία δωματίου μπορούμε να το ζεστάνουμε μόνο του λίγο στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι πάνω στο μάτι.

Θα πρότεινα όμως να μην το κάνετε ή να είστε πολύ προσεκτικοί να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα βάλουμε μετά και δεν θα φουσκώσει το ψωμάκι μας.

Αφήνουμε το μείγμα αυτό στην άκρη λοιπόν και ετοιμάζουμε το μείγμα με τα στερεά. 
Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ. Μιας και θα κάνουμε ζύμη χρησιμοποιούμε το γάντζο.

Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε στην υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά θα κολλάει ακόμα στον πάτο. Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Γενικά η ζύμη είναι πολύ υγρή αλλά ΜΗΝ βάλετε περισσότερο αλεύρι.

ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ. Η ζύμη μπορεί να γίνει άνετα και στο χέρι αν δεν έχετε μίξερ. Απλά βάζετε πρώτα τα στερεά και μετά το μείγμα με τα υγρά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε με ένα κουτάλι στην αρχή και μετά με τα χέρια σας. Εδώ τις σταφίδες τις βάζετε από την αρχή. 5 λεπτά ζυμώματος είναι αρκετά. Και εδώ πάλι το μείγμα είναι πολύ υγρό αλλά μην μασάτε!

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με ζελατίνα και κάνουμε 2-3 τρύπες. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλετε. Εγώ προτιμώ τα κοτσιδάκια.
Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 από αυτά. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το 1 κ.γ. μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι. Αλείφουμε με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά με το μείγμα.


EXTRA News:

 Πρόστιμο από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για παράνομη αλιευτική δραστηριότητα στον όρμο Καραθώνα Αργολικού Κόλπου

 

 

 Η κουζινομηχανή της μαμάς που μου έλυσε τα χέρια!!!

 

 

 Ισχυρή έκρηξη ισοπέδωσε 4όροφο ξενοδοχείο στην Καστοριά [εικόνες και βίντεο]

 

 

 Κούρεμα και Trimmer, 2 σε 1

 

 

 

 Μουτίδου: Ομαδικό σεξ, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σύζυγοι επί πληρωμή στο θέατρο

 

 

Παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρίας έρχεται στη χώρα

 

 

 Κάμερα Ασφαλείας Dome 5MP FHD

 

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ