Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕπιταγές: Δημοσιεύθηκε η απόφαση - Όλοι οι ΚΑΔ που εντάσσονται στη ρύθμιση

Επιταγές: Δημοσιεύθηκε η απόφαση – Όλοι οι ΚΑΔ που εντάσσονται στη ρύθμιση

Όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εμπίπτουν στη ρύθμιση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές αναφέρονται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Βάσει της απόφασης αναστέλλονται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020, οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής, οφειλόμενων από αυτές, αξιογράφων κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία εκάστου αξιογράφου, για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους λόγω αναγκαστικών μέτρων ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση καθορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 35 «Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων, ρυθμίσεις για την παροχή ευεργετήματος μη καταχώρησης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και αναστολή έκδοσης διαταγών πληρωμής» του ν. 4753/2020, για την υπαγωγή, από τη δημοσίευση του ν. 4753/2020 και μέχρι την 31-12-2020, αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις που,

– είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ του Παραρτήματος 1,

– είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορονοϊού COVID-19, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ του Παραρτήματος 2 και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 50% για την περίοδο Απριλίου έως Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έτους 2019.

Προϋποθέσεις Υπαγωγής – Δικαιούχοι
Στο άρθρο 2 περιγράφονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής και οι δικαιούχοι. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά “από τη δημοσίευση του ν. 4753/2020 (Α΄ 227) και μέχρι την 31-12-2020, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων, κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου,

οφειλόμενων από επιχειρήσεις του άρθρου 1 της παρούσας, οι οποίες κατά την 5η Νοεμβρίου 2020 έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας από τους αναφερόμενους –κατά περίπτωση– στους συνημμένους πίνακες των Παραρτημάτων 1 και 2, οι οποίοι και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 5η Νοεμβρίου 2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας (όπως αυτή αναγράφεται στα Παραρτήματα 1 και 2), της αρχικής δήλωσης φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 5-11-2020.

Η προϋπόθεση του μειωμένου κύκλου εργασιών το 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 50% σε σχέση με το 2019, για τις πληγείσες επιχειρήσεις υπολογίζεται ως ακολούθως:

Α) για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, είτε αυτές τηρούν απλογραφικά βιβλία είτε τηρούν διπλογραφικά, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Απριλίου έως και Σεπτεμβρίου 2019 και συγκρίνεται με το αντίστοιχο του 2020, εάν παρουσιάζει μείωση κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 50%,

Β) για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, λαμβάνεται υπόψη, το άθροισμα των ακαθαρίστων εσόδων μηνών Απριλίου έως και Σεπτεμβρίου 2020, όπως αυτά έχουν διακριτά δηλωθεί ή θα δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε. Για τη σύγκριση με το έτος 2019, λαμβάνεται υπόψη το ήμισυ των ακαθαρίστων εσόδων της δήλωσης ΦΕ φορολογικού έτους 2019.

Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ΦΕ λόγω μη παρέλευσης της υποχρέωσης, η πληροφορία των ακαθαρίστων εσόδων αντλείται από το ήμισυ του δηλούμενου ποσού εσόδων στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για το 2019. Η δήλωση των ακαθαρίστων εσόδων στην πλατφόρμα, δύναται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020. Σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, πέραν των συνεπειών της ψευδούς δήλωσης, επέρχεται απώλεια των ευεργετημάτων της περ. (α) του άρθρου 1 της παρούσας.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με όλους τους ΚΑΔ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ