Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑ"Οι Φιλέλληνες στην Αργολική Γη" γράφει ο Γιώργος Κόνδης

“Οι Φιλέλληνες στην Αργολική Γη” γράφει ο Γιώργος Κόνδης

Το 2021 είναι προ των πυλών και οι προετοιμασίες, παρά τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, είναι έντονες, σημαντικές και φαίνεται πως θα έχουν πλούσια θεματολογία και περιεχόμενο.

Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης θα μας δώσουν σίγουρα την ευκαιρία να ερευνήσουμε νέα και παλιά θέματα. Θα μας επιτρέψουν ταυτόχρονα να επαναξιολογήσουμε ζητήματα που πιθανόν ξεχάστηκαν ή βρέθηκαν στο περιθώριο των αναλύσεων για τη σημασία, το ρόλο και τις πολιτικο-κοινωνικές διαδικασίες που πήγασαν από τα γεγονότα καθώς και τις στρατηγικές που διαμορφώθηκαν χάρη σε αυτά.

Δυο κορυφαία γεγονότα στη διάρκεια της Επανάστασης που ελάχιστα μνημονεύονται παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που είχαν στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, η Ναυμαχία στο Ναυαρίνο και η Γαλλική Στρατιωτική/Επιστημονική Αποστολή στο Μοριά, πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο έντονα εξελισσόμενου φιλελληνικού κινήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Μεγάλες προσωπικότητες θα χάσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα προσφέροντας στον Αγώνα.

Βέβαια, ανάμεσα στο ρομαντισμό και την πραγματικότητα που κινητοποίησαν αρκετούς Φιλέλληνες να έρθουν και να πολεμήσουν για την Ελλάδα, υπάρχουν και οι τυχοδιώκτες που ευτυχώς αποτέλεσαν ένα αμελητέο ποσοστό στο σύνολο των Φιλελλήνων. Δεν είναι άγνωστες επίσης, οι κακοδιάθετες έως εχθρικές στάσεις αρκετών Ελλήνων απέναντί τους. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο, αρκετές ελληνικές μελέτες για τον φιλελληνισμό βλέπουν το φως της μέρας και μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε καλύτερα το κίνημα αυτό και το ρόλο που διαδραμάτισε στις στρατηγικές επιλογές των Μεγάλων Δυνάμεων.

Στα πλαίσια αυτά κινείται και η πρόταση συνεργασίας που έχει ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή 2021 Ερμιονίδας από πρόσωπα και φορείς μεταξύ των οποίων ο υποφαινόμενος, ο Ερμιονικός Σύνδεσμος με τον κ. Γιάννη Σπετσιώτη και οι δυο Βιβλιοθήκες της περιοχής (Δημοτική Κρανιδίου & «Απόστολος Γκάτσος» Ερμιόνης) με την υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμο κ. Δήμητρα Αξαρλή.

Η Αργολική Γη με την ιστορία της και τα διάσπαρτα σημαντικά τεκμήρια της πορείας της μέσα στο χρόνο, αποτέλεσε έναν από τους κύριους προορισμούς και σταθμούς της παρουσίας των Φιλελλήνων στην αγωνιζόμενη Ελλάδα. Αρκετοί μας κληροδότησαν κείμενα και εικόνες από την παρουσία τους, προσφέροντας ενδιαφέρουσες ματιές στον Αγώνα, τις τοπικές κοινωνίες, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα.

Σημαντικές παρεμβάσεις καταγράφονται σε μια σειρά από τομείς που αλλάζουν πράγματα, καταστάσεις και αντιλήψεις (χαρτογραφήσεις, οχυρωματικές κατασκευές, στρατιωτική οργάνωση, υποδομές, κ.ά.), αλλά και παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της χώρας που, μερικές φορές, καταλήγουν σε αιματηρά αποτελέσματα. Η σημασία των μελετών αυτών δεν έχει μόνο ιστορικές διαστάσεις. Είναι σημαντικές χάρη στις προβολές που μπορούν να γίνουν στο διακοσάχρονο σήμερα!

Έχουμε αφομοιώσει τον άσχημο ρόλο και την στάση εκείνων που δεν διδάσκονται από την Ιστορία τους και μας δίνεται η ευκαιρία, στους εορτασμούς αυτούς, για κάτι θετικό: να ακούσουμε, να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και να δούμε τη ζωή μας και το μέλλον του τόπου μας αλλιώς.

Γιώργος Κόνδης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ