Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ τάση του καιρού έως τις αρχές Δεκέμβρη

Η τάση του καιρού έως τις αρχές Δεκέμβρη

Σταδιακή βελτίωση του καιρού από Δευτέρα (24/11) με σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας. Η μετέπειτα πορεία του καιρού έως αρχές Δεκέμβρη.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα γρήγορα θα σταματήσουν και από τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Στα δυτικά αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και βελτίωση από το απόγευμα.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες παροδικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στην αρχή της ημέρας στο Βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Τη Δευτέρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά και τα νότια τις πρωινές ώρες, οπότε στην Κρήτη υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, όμως τις πρωινές ώρες παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Την Τρίτη προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες και στην Κρήτη δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο την Τετάρτη 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα ανατολικά.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Την Πέμπτη στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο την Τετάρτη 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως στα ανατολικά.

Η Τάση του Καιρού

Όσον αφορά την γενικότερη πορεία του καιρού:

  • Από την ερχόμενη Παρασκευή (27/11) αναμένεται μία ανοδική τάση της θερμοκρασίας και διατήρησή της σε ελαφρώς πιο πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για αρκετές ημέρες ακόμη, πιθανώς και την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη.
  • Ελάχιστες έως καθόλου βροχές έως τέλη Νοέμβρη
  • Άφιξη νέων βροχοπτώσεων με έμφαση στα δυτικά, από αρχές Δεκέμβρη

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τα προγνωστικά σενάρια της θερμοκρασίας των αερίων μαζών ανώτερης ατμόσφαιρας, στη στάθμη των 850hPa (1.500m) και βροχής (κάτω καμπύλες) για την Αθήνα.

Διακρίνουμε την  αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη (25/11). Επίσης δεν διαφαίνονται βροχοπτώσεις (ελάχιστα έως καθόλου σενάρια) έως τέλη του Νοέμβρη. Η κόκκινη καμπύλη αφορά τον μέσο όρο θερμοκρασίας των τελευταίων 30 ετών (δηλ. τις κλιματικές τιμές)

Επιμέλεια: © Hellenic Weather

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ