Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΑΣΤΕΙΑ-ΧΡΗΣΙΜΑ-ΠΑΡΑΞΕΝΑΣαν σήμερα 19 Οκτωβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία

Σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία

Σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου: Γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία …

Σαν σήμερα

1453… Οι Γάλλοι με τον Κάρολο Β’ ανακαταλαμβάνουν το Μπορντό και λήγει ο Εκατονταετής Πόλεμος. Οι Άγγλοι κρατούν στο ευρωπαϊκό έδαφος μόνο το Καλέ.

1813…Ο Μέγας Ναπολέων ηττάται από τις δυνάμεις του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσία, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Αυστρία, Σουηδία και Γερμανικά Κράτη) στη Μάχη της Λειψίας, γνωστή και ως η Μάχη των Εθνών. Είναι η μεγαλύτερη μάχη στην Ευρώπη, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με εμπλοκή 500.000 στρατιωτών

1863… Ο πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α’ ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

1904… αρχίζει ο πόλεμος Ρωσοτουρκικός πόλεμος.

1912.. Αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών. από τις σημαντικότερες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Η λαμπρή νίκη του Ελληνικού Στρατού κατά τη μάχη αυτή την επομένη, άνοιξε τον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη.

1915… Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία και η Ρωσία κηρύττουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία.

1919…Ο Χίτλερ γίνεται 55ο μέλος του Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (DAP), το οποίο αργότερα θα μετατρέψει στο ναζιστικό Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (ΝSDAP).

1921… καταρρέουν οι μετοχές στη Γουόλ Στρητ της Νέα Υόρκη, ενώ κύμα πωλήσεων κατακλύζει την χρηματιστηριακή αγορά.

1934… πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανεκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαϊμης.

1943… Ο αμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

1960… Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην κομμουνιστική Κούβα. 1960… το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει εμπάργκο και σταματά τις εξαγωγές στην κομμουνιστική Κούβα, σε μία προσπάθεια να εκδιώξουν τον επαναστατικό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.

1972… αρχίζει η Συνάντηση Κορυφής της ΕΟΚ στο Παρίσι, όπου αποφασίζεται να δημιουργηθεί από την 1η Απριλίου 1973 η ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα.
1980… Η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη επαναφέρει την Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

1987…Ξημερώνει «μαύρη» Δευτέρα για τη “Wall Street”. Ο δείκτης Dow Jones χάνει το 22% της αξίας του. Κάποιοι χρηματιστές αυτοκτονούν, πηδώντας από το μπαλκόνι του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

1993… εκλέγεται Πρωθυπουργός στο Πακιστάν η Μπεναζίρ Μπούτο, τρία χρόνια μετά την εκλογική της ήττα.

2003… Η Μητέρα Τερέζα αγιοποιείται από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

2002… στην Ιρλανδία διεξάγεται για δεύτερη φορά δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Νίκαιας,. Ανακούφιση στην Ευρώπη, καθώς οι Ιρλανδοί σε ποσοστό 62,9% δίνουν το πράσινο φως στη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2005… Ξεκινά στην Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σαν σήμερα το 1862 γεννήθηκε ο Αύγουστος Λιμιέρ, δημιουργός της πρώτης ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου. Την ίδια μέρα το 1784 γεννήθηκε ο Μεγάλος Δάσκαλος του Γένους, από την Άνδρο, Θεόφιλος Καϊρης
Σαν σήμερα, το 1862, πέθανε ανήμερα των γενεθλίων του, σε ηλικία 77 ετών, ο Βρετανός γιατρός και συγγραφέας, Σερ Τόμας Μπράουν. Την ίδια μέρα το 1745, πέθανε ο ιρλανδός συγγραφέας Τζόναθαν Σουίφτ, που έγραψε το πασίγνωστο μυθιστόρημα «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ».

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ