Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΜε μεγάλη πλειοψηφία πέρασε η ενίσχυση του rescEU που εισηγήθηκε ο Νίκος...

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε η ενίσχυση του rescEU που εισηγήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Με 617 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 23 αποχές υπερψηφίστηκε η έκθεση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU.

 

Το ΒΙΝΤΕΟ: 

Ο Μηχανισμός και το rescEU, η πανευρωπαϊκή δεξαμενή δυνατοτήτων που αποτελείται από μέσα που αγοράζονται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι πρόσφατα ήταν ευρύτερα γνωστά για τη βοήθεια που παρέχουν σε Κράτη Μέλη αλλά και παντού στον κόσμο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί.

Η πανδημία όμως ανέδειξε και μία ακόμα πτυχή του Μηχανισμού. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, «η δράση του διέσωσε την αξιοπιστία μας, όταν στην αρχή της κρίσης κυβερνήσεις έπαιρναν απογοητευτικά δυσάρεστες αποφάσεις». Πάνω από 75.000 ευρωπαίοι πολίτες επαναπατρίστηκαν χάρη στον συντονισμό και τη χρηματοδότηση του μηχανισμού και χιλιάδες μάσκες και άλλος προστατευτικός εξοπλισμός χορηγήθηκε δωρεάν σε Κράτη Μέλη που το είχαν ανάγκη, μέσω του ιατρικού αποθέματος του rescEU που δημιουργήθηκε. Αναδείχθηκαν όμως και αδυναμίες που πρέπει άμεσα να διορθωθούν. Η βοήθεια στην Ιταλία, τη χώρα που πρώτη επλήγη από την πανδημία άργησε πάνω από 2 μήνες.

Η Έκθεση διορθώνει αυτές ακριβώς τις αδυναμίες. Συγκεκριμένα, ενισχύεται η πρόληψη για τους διασυνοριακούς κινδύνους, όπως είναι αυτός της πανδημίας με τη δημιουργία πανευρωπαϊκών στόχων ανθεκτικότητας οι οποίοι συνδέονται με τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αγοράζει η ίδια μέσα για το rescEU όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο ώστε η βοήθεια να φτάνει στην ώρα της και να μην εξαρτάται από τα Κράτη Μέλη. Επιπλέον προβλέπεται και η χρηματοδότηση στο 100% των εξόδων αγοράς και συντήρησης όλων των μέσων που θα περιλαμβάνονται στο rescEU, συμπεριλαμβανομένων και των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Τέλος τριπλασιάζεται και ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027 από το 1 δις στα τρία δις ευρώ με την προσθήκη 2 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης ολοκληρώνοντας την αρχική του εισήγηση, «θέλουμε ο Μηχανισμός να μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά όχι μόνο ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας ή τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και οποιοδήποτε άλλο γκρίζο ή μαύρο κύκνο εμφανιστεί, απειλώντας να αλλάξει τη ζωή μας με δραματικό και αναπάντεχο τρόπο».

Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε επίσης τη Γερμανική Προεδρία η οποία βλέπει τις προτάσεις του Κοινοβουλίου με σκεπτικισμό «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ολοκληρωμένη πρόταση». Όπως σημείωσε «χρειαζόμαστε ευελιξία και με πυξίδα την αλληλεγγύη να βρούμε τον καλύτερο συμβιβασμό προς το συμφέρον όλων των λαών». Επισήμανε ακόμα ότι χρειαζόμαστε «υπερεθνικούς μηχανισμούς που μπορούν να εγγυηθούν την αλληλεγγύη πέρα από τις δυνάμεις κάθε κράτους, είτε μιλάμε για το κοινωνικό κράτος, την οικονομία ή την ασφάλεια». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στην πανδημία, είναι να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ