Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑγιά Σοφιά: Με απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ανοίγει ο δρόμος για να...

Αγιά Σοφιά: Με απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ανοίγει ο δρόμος για να γίνει τζαμί

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, μετέδωσε το CNN Turk.

Με άλλα λόγια αυτή η απόφαση σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, το κόμμα του Ερντογάν, δια του αντιπροέδρου του Νουμάν Κουρτουμούς, είχε ξεκινήσει να δημιουργεί κλίμα υπέρ της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε λατρευτικό ναό.

Ο Τούρκος πολιτικός σε δηλώσεις του την Τετάρτη είπε πως η δικαστική απόφαση για το θέμα, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. «Ελπίζουμε πως το δικαστικό σώμα θα λάβει θετική απόφαση επί του θέματος» σημείωσε και τόνισε πως η διατήρηση του ως μουσείου, επί τη βάση του διατάγματος του 1934, δεν είναι σωστή «Αναμένουμε η Αγιά Σοφιά να ανοίξει για λατρεία, το ελπίζουμε» σημείωσε.

Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο όμως και της Γαλλίας και της Ρωσίας, που ζητούν από την Τουρκία να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του ναού και πάλι σε τζαμί.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ