Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑKανονικότητα και σε άλλες επιχειρήσεις ανήγγειλε ο Πέτσας

Kανονικότητα και σε άλλες επιχειρήσεις ανήγγειλε ο Πέτσας

Βαδίζουμε, εδώ και εβδομάδες, στη Γέφυρα που μας οδηγεί στη «νέα κανονικότητα». Συνεχίζουμε αυτή την πορεία, με πέντε ακόμη ενδιάμεσους σταθμούς: Στις 6, στις 8, στις 15 και τις 29 Ιουνίου, καθώς και την 1η Ιουλίου 2020. Από μεθαύριο Σάββατο 6 Ιουνίου, επιτρέπεται:

 

– H λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στα εστιατόρια των ξενοδοχείων,  
–  η λειτουργία κυλικείων και αναψυκτήριων, καθώς και η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, 
– οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Την Δευτέρα 8 Ιουνίου, επαναλειτουργούν κέντρα διασκέδασης, νάιτ κλαμπ, μπουάτ,  ντισκοτέκ, καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, ίντερνετ καφέ. Επανεκκινούν, επίσης, οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα και οι ψυχαγωγικές μη αθλητικές λέσχες (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Την Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. 

Από την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν:
– Tα καταλύματα  εποχικής λειτουργίας,
– οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης και υποστήριξης  για άτομα με αναπηρίες
– τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι,
– οι εγκαταστάσεις γυμναστικής,
– τα πάρκα αναψυχής και τα θεματικά πάρκα, 
– τα κέντρα σωματικής ευεξίας,  σάουνας και σπα, τα λουτρά και οι ιαματικές πηγές.

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι κατασκηνώσεις για παιδιά, και

την
Τετάρτη 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, πέραν δηλαδή του αεροδρομίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία».
Από την ίδια μέρα επανεκκινούν:

 – Oι δραστηριότητες που αφορούν την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων,
– οι παραστάσεις με παρουσία κοινού, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, 
– οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Υπογραμμίζεται ότι όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών, την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, την απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα ανά κατηγορία δραστηριότητας.  Σημειώνεται ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παραλίες, λειτουργούν, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση.
Με τα βήματα που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα και με αυτά που ακολουθούν από τις 6 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, συνολικά, θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 670.000 εργαζόμενοι (δηλαδή το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή) και θα έχουν επαναλειτουργήσει 249.000 επιχειρήσεις (δηλαδή το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή). 

Ολοκληρώνεται, έτσι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Ας μην κάνουμε λάθος όμως. Ας μην εφησυχάζουμε. Για αυτό ακριβώς οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε πολύ σχολαστικά τους κανόνες και τα πρωτόκολλα υγιεινής, που διαμορφώνονται με βάση τις οδηγίες των ειδικών. Η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα που επιδείξαμε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, είναι η πυξίδα που μας οδηγεί με ασφάλεια στη νέα κανονικότητα.

Κρατάμε στο διάστημα που ακολουθεί το άυλο εθνικό κεκτημένο της προηγούμενης περιόδου:

– Την εμπιστοσύνη που σφυρηλατήθηκε στα δύσκολα, και
– την αναβαπτισμένη εθνική αυτοπεποίθηση.

Και συνεχίζουμε  κοιτώντας μπροστά: Άμυνα στην πανδημία, αντεπίθεση στην οικονομία. Με προτεραιότητα τη στήριξη της απασχόλησης, τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση της ευημερίας για όλους, η Κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά και δρομολόγησε από την πρώτη στιγμή μετεκλογικά.

Παράλληλα, προωθούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά, με σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα  στην ανάθεση της Διαχείρισης, της Λειτουργίας και της Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

Έτσι:
– Εισάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στις υπηρεσίες του συστήματος με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους της λειτουργίας και της συντήρησης του.
– Προτεραιοποιούνται οι ανάγκες που αφορούν στη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου.
– Προωθούνται τα απαραίτητα έργα για τη συντήρηση, με έξοδα του ιδιώτη. 
– Προχωρά η επανακοστολόγηση του διυλισμένου νερού, προς όφελος των καταναλωτών. 
– Μπαίνουν σοβαρά ποιοτικά κριτήρια για το νερό που πίνουμε.
– Ελέγχονται οι διαρροές του δικτύου που κοστίζουν ακριβά.
– Αξιολογείται η εκμετάλλευση των εγκατεστημένων υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και η πώληση αδιύλιστου ύδατος σε ιδιώτες. 
Αναβαθμίζεται λοιπόν το δίκτυο, προς όφελος των καταναλωτών. Το νερό δεν πωλείται.

Στο μεταξύ, έγινε ήδη ένα ακόμη βήμα για την έναρξη του μεγάλου και εμβληματικού έργου στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκδόθηκε την 1η Ιουνίου, από το Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, η προβλεπόμενη από το άρθρο 67 του νόμου 4663/2020  διαπιστωτική πράξη, για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης  κτιρίων, που βρίσκονται  εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, σημειώνεται ότι ξεκίνησε από χθες την λειτουργία του το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, με στόχο τη διοχέτευση στην αγορά κεφαλαίων ύψους 7 δις ευρώ. Εγγυάται τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και αισθητά μειωμένες εξασφαλίσεις, σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την  αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες. Ειδικότερα, με το νέο αυτό χρηματοοικονομικό εργαλείο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν δάνειο κεφαλαίου κίνησης εγγυημένο έως και 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν  να  υποβάλουν την αίτησή τους προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ