Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣLIFESTYLEΣτον χώρο της ποίησης ο Στέλιος Κατριλώτης μέσα από το εμβληματικό περιοδικό...

Στον χώρο της ποίησης ο Στέλιος Κατριλώτης μέσα από το εμβληματικό περιοδικό ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ … Κέρδισε την εμπιστοσύνη των ειδικών

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο συμπατριώτη μας Στέλιο Κατριλιώτη , γιο του αείμνηστου Δημάρχου Γιώργου Κατριλιώτη, που πέτυχε να πείσει καταξιωμένους ανθρώπους της τέχνης να του δώσουν βήμα και να δημοσιεύσουν το ποίημά του στο  πιο εμβληματικό λογοτεχνικό περιοδικό του καιρού μας, το  ΕΝΤΕΥΚΤΉΡΙΟ. 

Πρόκειται για ένα χαρισματικό παιδί που έχει προσφέρει την πένα του συγγράφοντας εξαιρετικά κείμενα, σχολιάζοντας με έντονη κοινωνική ματιά, λεπτή ειρωνεία αλλά και καυστική κριτική την επικαιρότητα.

Τώρα μάς αποκάλυψε άλλη μία κλίση του . Η χαρά μας μεγάλη, όχι όμως και η έκπληξή μας. Η γλώσσα αποτελεί ένα πολυδύναμο εκφραστικό μέσο που δύναται να διοχετεύει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα της σε πολλά είδη λόγου. Ο Στέλιος δυναμικός έφηβος και ταλαντούχος τεχνίτης του λόγου ποθεί να απορροφήσει τον γύρω κόσμο , να τον κάνει δικό του  και να μάς τον κοινωνήσει απλόχερα.

Θα εστιάσω όμως ιδιαίτερα στον ποιητικό και όχι στο δημοσιογραφικό λόγο,  γιατί αυτός είναι που  βρίσκεται σε κρίση και αβίαστα κάποιοι ισχυρίζονται πως λιγότερο από όλους η ποίηση ενδιαφέρει τους εφήβους. Ο Στέλιος μάς κάνει να πιστεύουμε ότι οι έφηβοί μας δεν είναι άμουσοι, και ότι όχι μόνο  ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία και την ποίηση, αλλά αποπειρώνται να γίνουν και αυτοί πολίτες στων Ιδεών την Πόλη. 

Τελικά αν σήμερα η στάση του εφήβου αποτιμάται ως  παθητική ή και  αρνητική ακόμη, αν το ενδιαφέρον του για τον ποιητικό λόγο φαίνεται περιορισμένο έως ανύπαρκτο, είναι γιατί στο σχολείο επικρατεί η στείρα νοησιαρχία που περιορίζει τη δημιουργική φαντασία του εφήβου, το συναίσθημα και τα όνειρά του. Είναι γιατί εξαιτίας του υλικού ευδαιμονισμού και της χρησιμοθηρίας ο πολιτισμός της εποχής δεν ευνοεί την επαφή του παιδιού με την τέχνη.

Και  όμως υπάρχουν εξαιρέσεις! Συνέχισε Στέλιο για να δικαιώσεις και τον εαυτό σου και την γενιά σου.

 Υ.Γ. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ 
Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1987 και έκτοτε κυκλοφορεί ανελλιπώς. Το 2009 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Περιοδικού για τη συμβολή του στην προβολή και στη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας. Το περιοδικό λόγου και τέχνης Εντευκτήριο το 2013 συμπλήρωσε 100 τεύχη και εξακολουθεί να κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο κατοχυρώνοντας δικαίως μια θέση δίπλα στα σπουδαία έντυπα της Θεσσαλονίκης που άφησαν ιστορία στον ελληνικό λογοτεχνικό Τύπο.  Ο τίτλος του περιοδικού είναι εμπνευσμένος από  βιβλίο του Ντίνου Χριστιανόπουλου με τον ίδιο τίτλο.

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ 

Στέλιος Κατριλιώτης: Επιθετικοί εφιάλτες

Ανατέλλεις αιφνιδιαστικά
Δάκρυα στεγνώνουν μιά απολεσθείσα αθωότητα.
Ξαφνικά χάνεις δάκτυλα,
τους δείκτες αρχικά
αποκομμένοι πια διατάζουν εσένα ή σχεδιάζουν για σένα.

Θυμήσου πως ποτέ δεν ξυπνάς μόνος
αιφνίδια το αντιλαμβάνεσαι
Παράγοντας εφεύρεσης ο ερχομός του Κυνισμού.
ομόκεντροι κύκλοι η ζωή,
στη μέση δακτύλιου ένα εύηχο επίθετο,
κοινό των πάντων.

Μαθημένος χρόνια να τους διαχωρίζεις.
Όμως μάταια περιμένεις πρόσκληση συμμετοχής
μήπως και πρωταγωνιστήσεις σε τούτα τα μυστήρια.
Είθισται η ψύχωση να προσβάλλει πρωτίστως την αιώρηση.

[ Ο Στέλιος Κατριλιώτης είναι 16 ετών. Γεννήθηκε και κατοικεί στη Νέα Κίο Αργολίδος. ]
https://entefktirio.blogspot.com/

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ