Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤο κυνήγι της επισκεψιμότητας "βγάζει στον αφρό" τους φαντασιόπληκτους και τα fake...

Το κυνήγι της επισκεψιμότητας “βγάζει στον αφρό” τους φαντασιόπληκτους και τα fake news

Ειδικά τα τελευταία χρόνια το κυνήγι της επισκεψιμότητας έχει οδηγήσει σε αυτό που παγκοσμίως λέγεται fake news. Το διαδίκτυο κύρια λόγω της ανωνυμίας του αφήνει γόνιμο έδαφος για την κυκλοφορία κάθε φαντασίωσης που παρουσιάζεται σαν πραγματικό γεγονός. 

Το “μου είπαν”, “άκουσα να λένε”, “η κοινωνία βοά” και πολλές παρόμοιες εκφράσεις δεν μπορεί να αποτελούν υγιή δημοσιογραφία. Οι αναγνώστες , όπως και οι τηλεθεατές πρέπει να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι και να καταδικάζουν τέτοια “δημοσιογραφία της ντροπής”.

Στην τηλεόραση, λόγω ραδιοτηλεοπτικού, η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη από το διαδίκτυο. Στους ιστοχώρους η κατάσταση θυμίζει περισσότερο ζούγκλα. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και οι καλοθελητές πολλοί. Η μη ύπαρξη ανάλογου ραδιοτηλεοπτικού και η μη αδειοδότηση για να έχεις ιστοσελίδα επιτρέπουν στον οποιοδήποτε να λέει ότι θέλει, όπως το θέλει και ότι ώρα το θέλει. Οι ευθύνες δεν ανήκουν όμως μόνο σε αυτούς που τα λένε και τα γράφουν, αλλά και σε αυτούς που τα διαβάζουν ή και ακόμη χειρότερο τα διαδίδουν.

Αφορμή για όλα αυτά δύο γεγονότα: 

ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΝΑ

Στην προσπάθεια αυτές της δύσκολες ώρες του κοροναϊού να μην δημιουργείται πανικός η εντολή από τα αρμόδια υπουργεία και τον ΕΟΔΥ είναι να μην αναφέρουν οι διευθύνσεις των νοσοκομείων στοιχεία για τους συναθρώπους μας που είναι κρούσματα του κοροναϊού. Τα άτομα που πραγματικά γνωρίζουν είναι ένας ή δύο σε κάθε νοσοκομείο και λόγω της απαγόρευσης έχουν το στόμα τους κλειστό. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι πετάνε την πληροφορία Αποκλειστικό κρούσμα εδώ, ή κρούσμα εκεί… συμπληρώνοντας με κάποιες γενικόλογες περιγραφές. Τι καταφέρνουν; Να πληροφορήσουν την κοινή γνώμη; Σαφέστατα όχι… Απλά βοηθούν να διαδίδονται ψίθυροι που τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δημιουργούν σκιές, υπόνοιες μπούλινγκ και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς…

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που κάποια πληροφορία αληθεύει, τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορούμε να προστατευτούμε , διότι δεν ξέρουμε ποιοι άλλοι μπορεί να έχουν τον ιό, ή από ποιους έχει κολλήσει αυτός. Αυτός είναι και ο λόγος που τα επίσημα χείλη μας καλούν να μένουμε στο σπίτι. Όταν είσαι στο σπίτι δεν κολλάς από κανένα. Αν βγαίνεις έξω μπορεί να κολλήσεις ακόμη και από μια πετούγια που θα πιάσεις να ανοίξεις μια πόρτα. Δεν χρειάζεται να σε κολλήσει συνάνθρωπος.

 

Σε σημερινή ανάρτηση στην Αργολίδα αναφέρεται υπό τον τίτλο:

Κορωνοϊκή βόμβα ή φούσκα απειλεί το Άργος;

Ασθενής αντί να μείνει σπίτι του γυρνάει σε βενζινάδικα, τράπεζες σαν να μην συμβαίνει τίποτα

Φίλοι αναγνώστες, από αυτό και μόνο το απόσπασμα φαίνεται καθαρά επίσης η προσπάθεια προς άγραν επισκεψιμότητας. Ο τίτλος μιλά για φούσκα και βάζει και ερωτηματικό. Άρα δεν υπάρχει είδηση.
Ο υπότιτλος όμως δίνει είδηση: “Ασθενής αντί να μείνει σπίτι του γυρνάει σε βενζινάδικα κλπ.”

Στο κείμενο όμως παρακάτω αναφέρεται:

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αργολίδα, την επαφή ενός ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος. Πρόκειται για άνδρα, ο οποίος αν και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, συνεχίζει να κυκλοφορεί, τόσο σε χωριό έξω από το Άργος, όσο και στην ίδια την πόλη, επισκεπτόμενος τράπεζες, βενζινάδικα, περίπτερα κ.α. σύμφωνα πάντα με όσα ακούγονται από φοβισμένους πολίτες….
…..

Δηλαδή ρίχνουμε στο διαδίκτυο ψιθύρους για να κερδίσουμε αναγνώστες. 

Γιατί αναφέρουμε και αυτό το παράδειγμα; Είπαμε πάντοτε υπήρχαν ψευδείς ή μισές αλήθειες στην δημοσιογραφία και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. 
Αυτή την περίοδο όμως οι ψευδείς και οι μισές αλήθειες δημιουργούν αναστάτωση. Η κοινωνία μας πότε δεν ήταν τόσο περιορισμένη και ποτέ δεν είχε από την κλεισούρα συσσωρεύσει τόσο ένταση. Ας μην ενισχύουμε αυτή την κατάσταση που δημιουργεί προβλήματα σε όλους μας και ιδιαίτερα στο προσωπικό με τις “λευκές και πράσινες μπλούζες”.
Το “Ράδιο- Αρβύλα” σήμερα είναι επικίνδυνο και όσοι έρχονται και συνομιλούν με αυτούς τους ανθρώπους, που η μοίρα τους έφερε στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου, καταλαβαίνουν τι ζημιά γίνεται και καταλαβαίνουν το νόημα αυτού του άρθρου.

ΓΕΓΟΝΟΣ ΔΥΟ

Ένα ακόμη δείγμα παραπλάνησης και fake news έγινε σήμερα γνωστό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το κάτωθι κείμενο είναι διαφωτιστικό:

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΜΠΑΜ της Κυριακής» που δημοσιεύτηκε σήμερα, Σάββατο 4 Απριλίου 2020, από τη  Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρεται ότι, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου ουδέποτε συνομίλησε με δημοσιογράφο της εφημερίδας και ουδέποτε έκανε δηλώσεις σχετικά με  «σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω κορωνοϊού».

Δυστυχώς τα fake news έχουν μπει στην καθημερινότητα μας. Είπαμε όλα για την επισκεψιμότητα…

Αγαπητοί επαγγελματίες ή ερασιτέχνες συνάδελφοι, ας χαλαρώσουμε για λίγες εβδομάδες  και μετά με ησυχία, ας κυνηγήσουμε την επισκεψιμότητα. Ας αφήσουμε τον συμπολίτη μας στην καθημερινή του αγωνία και ας αναρτούμε μόνο τις πραγματικές ειδήσεις και τις ανακοινώσεις των αρμοδίων που αν μη τι άλλο έχουν αποδείξει ότι σε αυτή την κρίση τα πάνε θαυμάσια…

Μιχάλης Καζάς

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ