Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑ"Τα τμήματα Ειδικής Αγωγής λειτουργούν ικανοποιητικά στην Αργολίδα"

“Τα τμήματα Ειδικής Αγωγής λειτουργούν ικανοποιητικά στην Αργολίδα”

Απαντά με δελτίο Τύπου η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκαπίδευσης Αργολίδας, σχετικά με δημοσιεύματα που χαρακτηρίζουν «ζοφερή» την κατάσταση στην ειδική αγωγή, λόγω ελλείψεων.

 

 

Αναφέρει αναλυτικά η Δ.Δ.Ε.Αργολίδας:

 

Κατόπιν δημοσιευμάτων περί ελλείψεων εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού ειδικής αγωγής σε σχολεία της Αργολίδας και περί πρόκλησης έκρυθμων καταστάσεων εξαιτίας της κατάστασης αυτής και προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζονται τα εξής:

Πρώτον, στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, δεν υφίσταται τρίτο (3ο)  Ειδικό Επαγγελματικά Γυμνάσιο Λύκειο Αργολίδας (ΕΝΕΕΓΥΛ), παρά μόνο ένα, το οποίο λειτουργεί από τo σχολικό έτος 2011-2012, ως μοναδικό τότε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στην εν λόγω σχολική μονάδα, υπάρχει φυσικοθεραπευτής, ο οποίος διορίστηκε από την αρχή του σχολικού έτους. Ο εξοπλισμός του υποτιθέμενου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, φυσικοθεραπευτηρίου, αποτελείται από μία κλίνη. Συνεπώς δεν υφίσταται πλήρως εξοπλισμένο φυσικοθεραπευτήριο, στο ΕΝΕΕΓΥΛ Αργολίδας.

Οι εγγεγραμμένοι μαθητές στο σχολεία είναι πενήντα οκτώ (58) και τα τμήματα δεν είναι δώδεκα (12) αλλά εννέα (09), διότι μετά από διοικητικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι είχε δημιουργηθεί, με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας, παράνομο τμήμα, το οποίο διόγκωνε φαινομενικά τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Υπάρχει επάρκεια προσωπικού, όπως επίσης και δύο (2) Ψυχολόγοι, μία (1) Κοινωνική Λειτουργός και δυο (2) ως Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

Το σχολικό έτος 2017-2018 στα ΕΝΕΕΓΥΛ Αργολίδας απασχολούνταν 27 εκπαιδευτικοί, το σχολικό έτος 2018-2019, 24 εκπαιδευτικοί και εφέτος 20 εκπαιδευτικοί και όχι 10.

Επιπροσθέτως, και βάσει των δελτίων συμβάντων του ΕΝΕΕΓΥΛ Αργολίδας, δεν υποφέρουν τα περισσότερα παιδιά από επιληπτικές κρίσεις. Όπως μας έχει αναφερθεί, μόνο ένα παιδί έχει εκδηλώσει επιληπτικές κρίσεις και αντιμετωπίζεται επαρκώς από διδακτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Επιλαμβάνεται δε άμεσα το ΕΚΑΒ από το νομαρχιακό νοσοκομείο Ναυπλίου, που ως γνωστόν απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα.

 

Δεύτερον, στα Τμήματα Ένταξης του Γυμνασίου Κρανιδίου, τα οποία είναι τρία (3) και όχι ένα (1), οι διδακτικές ανάγκες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και τα  αίτημα του σχολείου, αντιστοιχούν σε έναν (1) μαθηματικό και έναν (1) φιλόλογο.

Δεν προβλέπεται από τον νόμο για τα Τμήματα Ένταξης, φυσικοθεραπευτής, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός και λογοθεραπευτής.

Επισημαίνεται τέλος, ότι στα Τμήματα Ένταξης του Γυμνασίου Κρανιδίου φοιτούν μαθητές με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις αναπηρίας του νόμου 3699/2008.

Συνεπώς, κακώς χαρακτηρίζονται ως μαθητές με αναπηρίες» από τα δημοσιεύματα. Μόνο τέσσερις μαθητές/μαθήτριες είναι διαγνωσμένοι ως μαθητές με αναπηρία.

 

Από τη συνολική εικόνα της Ειδικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, προκύπτει ότι η Ειδική Αγωγή λειτουργεί ικανοποιητικά στο Ε.Ε. Ε.Ε.Κ. Αργολίδας, στο μοναδικό στην Αργολίδα ΕΝΕΕΓΥΛ, στα Τμήματα Ένταξης του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου, του 4ου Γυμνασίου Άργους, του Γυμνασίου Κουτσοποδίου και του Γυμνασίου Λυγουριού, με μοναδική εξαίρεση τα δύο (2) κενά εκπαιδευτικού προσωπικού στα Τμήματα Ένταξης του Γυμνασίου Κρανιδίου, για τα οποία έχει αιτηθεί η πλήρωσή τους από την αρχή τον σχολικού  έτους.

Εκ των ανωτέρω, και χωρίς να αγνοούμε το πρόβλημα των Τμημάτων Ένταξης του Γυμνασίου Κρανιδίου, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στον χαρακτηρισμό “σκανδαλώδεις” των ελλείψεων εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού ειδικής αγωγής στα σχολεία της Αργολίδας

Η κατάσταση δε, της φοίτησης των μαθητών της Ειδικής Αγωγής στην Αργολίδα δεν συνιστά “ζοφερή” εικόνα.

Σας γνωρίζουμε τέλος, ότι είμαστε στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να ενημερωθούν σωστά από την Υπηρεσία μας, τόσο για τις δικές μας ενέργειες, όσο και για τις ενέργειες του Υπουργείου, ώστε να επιλυθεί το υπάρχον πρόβλημα».

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ