Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣυστάθηκε επιτροπή που θα επεξεργαστεί προτάσεις για μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική...

Συστάθηκε επιτροπή που θα επεξεργαστεί προτάσεις για μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική προς την τ.α.

Τη σύσταση της επιτροπής που θα επεξεργαστεί και θα υποβάλει προτάσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει πόρισμα σε έναν μήνα και με βάση αυτό θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα. Στόχος του υπουργείου είναι να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή έως τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση.

Έργο της επιτροπής είναι η αξιολόγηση, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων τόσο μεταξύ του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και μεταξύ των περιφερειών και των δήμων, καθώς και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ με συνακόλουθη εξασφάλιση των πρόσθετων οικονομικών πόρων και του προσωπικού.

Σκοπός είναι η κεντρική διοίκηση να περιοριστεί στις εκτελεστικές αρμοδιότητές της και να έχει ρόλο επιτελικό, ενώ οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των τοπικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων αναγκών, να ασκούνται από τις περιφέρειες και τους δήμους.

Με την απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου, η επιτροπή εξουσιοδοτείται να καλεί στις συνεδριάσεις της εκπροσώπους δημοσίων ή αυτοδιοικητικών υπηρεσιών και μέλη επιστημονικών φορέων. Το έργο της θα υποβοηθείται από Ομάδα Υποστήριξης, η οποία αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόεδρος της επιτροπής για την προετοιμασία του νόμου για την “Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους” ορίστηκε ο Ξενοφών Κοντιάδης -καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

Πέραν από τον πρόεδρο, στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι:

1. Ιωάννης Καραγιάννης (ειδικός σύμβουλος του προέδρου της ΚΕΔΕ)

2. Νίκος Ιωάννου (καθηγητής Πληροφορικής, Εκτελεστικός Γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας)

3. Δήμητρα Κουτσούρη (πρώην στέλεχος υπουργείου Εσωτερικών)

4. Κωνσταντίνος Τσιμάρας (καθηγητής Νομικής Σχολής)

5. Γεωργία Βαλατσού (προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών),

6. Θεόδωρος Οικονόμου (προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών),

7. Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας (αντιπρόεδρος, διδάκτωρ Νομικών Επιστημών)

8. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος (πολιτικός επιστήμων, πρώην πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ)

9. Παναγιώτης Καρκατσούλης (νομικός, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης)

10. Σπύρος Σπυρίδων (διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ).

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ