Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΚράτος δικαίου στη Μάλτα: ευρωβουλευτές θα συναντήσουν κυβέρνηση, ΜΚΟ και δημοσιογράφους

Κράτος δικαίου στη Μάλτα: ευρωβουλευτές θα συναντήσουν κυβέρνηση, ΜΚΟ και δημοσιογράφους

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia το 2017, ευρωβουλευτές μεταβαίνουν στη Μάλτα (3-4/12) για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό το πρίσμα των πρόσφατων πολιτικών και δικαστικών εξελίξεων στη Μάλτα και σε συνέχεια της μακρόχρονης στάσης του υπέρ κράτους δικαίου στην ΕΕ, αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία για να διερευνήσει επιτόπου την κατάσταση. Η αντιπροσωπεία, η οποία αναμένεται να φτάσει στη Μάλτα σήμερα (Δευτέρα) το βράδυ, αποτελείται από έναν ευρωβουλευτή για κάθε πολιτική ομάδα:

Roberta METSOLA (ΕΛΚ, Μάλτα)
Birgit SIPPEL (Σοσιαλιστές, Γερμανία)
Sophie IN ‘T VELD (Renew, Ολλανδία – επικεφαλής της αντιπροσωπείας)
Sven GIEGOLD (Πράσινοι, Γερμανία)
Nicolaus FEST (ID, Γερμανία – άφιξη στις 3/12)
Assita KANKO (Συντηρητικοί, Βέλγιο)
Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ελλάδα)

Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών και πέρα από την οικογένεια της δολοφονημένης δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφους, οι ευρωβουλευτές θα συναντήσουν:

τον Πρωθυπουργό Joseph Muscat και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Owen Bonnici
το Δρ. George Vella, Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας
το Δρ. Peter Grech, Γενικό Εισαγγελέα
τον κο. Anġlu Farrugia, Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μάλτας
τον κο. Lawrence Cutajar, Διοικητή της Αστυνομίας
εκπροσώπους του δικηγορικού συλλόγου της Μάλτας

Θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου πριν την αποχώρηση των ευρωβουλευτών την Τετάρτη (περίπου στις 13.30, τοπική ώρα) στο γραφείο του ΕΚ στη Βαλέτα. Πρόσθετες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος της αποστολής, θα δημοσιοποιηθούν εν ευθέτω.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας Sophie IN ‘T VELD μέσω του πολιτικού συμβούλου της Christian KROEKEL: [email protected].

Όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα από τα ΜΜΕ θα πρέπει να απευθύνονται στον υπεύθυνο Τύπου του ΕΚ που συνοδεύει την αντιπροσωπεία, John SCHRANZ: [email protected]

Σχετικές πληροφορίες

Σε συνέχεια των επισκέψεων στη Μάλτα και στη Σλοβακία μετά τις δολοφονίες της Μαλτέζας blogger και δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia και του Σλοβάκου δημοσιογράφου Ján Kuciak και της μνηστής του, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ σύστησε την Ομάδα Παρακολούθησης του Κράτους Δικαίου τον Ιούνιο του 2018. Αυτή, αφού εξέτασε τις ανησυχίες σχετικά με την πρόοδο των ερευνών και τις καταγγελίες για παρενόχληση, εκφοβισμό, διαφθορά και απάτη, συνέταξε την τελική της αναφορά, στην οποία καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά το κράτος δικαίου .

Κατά την 9η νομοθετική περίοδο, η Ομάδα Παρακολούθησης για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα θα ασχοληθεί με όλα τα σχετικά ζητήματα σε όλα τα κράτη μέλη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Νέα ζητήματα που προκύπτουν μπορούν να προστεθούν στις εργασίες της Ομάδας αν συμφωνήσουν μέλη της που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών.

Ο Ομάδα συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στη Μάλτα. Στην πρόσφατη συνάντηση των μελών της στις 28 Νοεμβρίου, η ομάδα συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και ενημερώθηκε από τη Europol σχετικά με τη στήριξη που παρέχει στις έρευνες. Επισημαίνοντας εκ νέου το ψήφισμα του Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Ομάδα εφιστά την προσοχή στην ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση Galizia.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ