Aπό την 1η ΤΟΜΥ Άργους θα πραγματοποιείται ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ μέτρηση γλυκόζης νηστείας, υπολογισμός δείκτης μάζας σώματος και παροχή διατροφικών συμβουλών στους ενδιαφερόμενους από τους επαγγελματίες υγείας της μονάδας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πηγαίνουν στην Τοπική Μονάδα Υγείας Άργους (Δαναού 43- τηλ.27510 63603) , από Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου έως και τη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και ώρες 9:00-13:00 και εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής υγείας, με σκοπό τη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες.
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια εξελισσόμενη, μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, προκαλώντας μια σειρά σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων κ.α.
Ο προ-διαβήτης είναι μια μεταβολική κατάσταση κατά την οποία οι τιμές σακχάρου, είναι ανώτερες του φυσιολογικού αλλά όχι σε επίπεδα που πληρούν τα κριτήρια διάγνωσης του διαβήτη. Αποτελεί δηλαδή ένα στάδιο πριν τη διάγνωση του διαβήτη.
Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα, με έναν στους τρεις να μην το γνωρίζει, καθώς συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα, όπως έδειξαν μελέτες στον Ελληνικό πληθυσμό.( Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία). Ο επιπολασμός του προδιαβήτη, όπως και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αυξάνεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο και το 2030 τα άτομα που θα νοσούν από αυτόν αναμένεται να προσεγγίσουν τα 472 εκατομμύρια!
Τα άτομα με προδιαβήτη παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, με αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα ήδη από αυτό το στάδιο.
Υπάρχουν ενδείξεις δηλαδή ότι οι προδιαβητικές καταστάσεις συσχετίζονται με πρώιμες βλάβες στους νεφρούς, στο νευρικό σύστημα, στα μάτια, καθώς και στα μεγάλα αγγεία. Όμως ο προδιαβήτης να μπορεί να αντιστραφεί και να προληφθεί ο διαβήτης τύπου 2. Βασικό μέλημα λοιπόν προκειμένου να περιοριστεί η ασθένεια είναι η αναγνώριση ατόμων αυξημένου κίνδυνου και ο έλεγχος για προδιαβήτη σε άτομα με τους εξής παράγοντες κινδύνου:
- ηλικία >45
- δείκτης μάζας σώματος >30 Kg/m2
- οικογενειακό ιστορικό
- υπέρταση
- διαβήτης κύησης
- σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- λήψη φαρμάκων που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση γλυκόζης (κορτιζόνη)
- έλλειψη σωματικής άσκησης
Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις όπως απώλεια βάρους, υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση η εμφάνιση του ΣΔ είναι δυνατό να καθυστερήσει ή και να προληφθεί.