Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ από την τουρκοσυριακή μεθόριο, εγκαταλείποντας τους Κούρδους συμμάχους του, αναδιαμόρφωσε την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή κι ενώ η τουρκική εισβολή είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Αυτοί που αναλαμβάνουν τώρα την προστασία των Κούρδων από την τουρκική επιθετικότητα είναι o Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σύρος πρόεδρο Άσαντ.
Μονάδες του συριακού στρατού εισήλθαν στις κουρδικές πόλεις Κομπάνι, Μανμπίτζ και Ράκκα, ουσιαστικά εμποδίζοντας την τουρκική προέλαση προς αυτές τις περιοχές.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τη συμφωνία των Κούρδων ηγετών με τον Άσαντ αλλά και τη ρωσική διοίκηση που εδρεύει στη Λαττάκεια. Η σχετική συνάντηση μάλιστα οργανώθηκε από τους Ρώσους.
Όπως προκύπτει από τη συμφωνία, οι Κούρδοι για να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους εγκαταλείπουν το όραμα για ανεξάρτητο κράτος εντός της συριακής επικράτειας. Μάλιστα, έπειτα από την αμερικανική «προδοσία» οι Κούρδοι αναγκάζονται να συμβιβαστούν με το καθεστώς ημιαυτονομίας που απολάμβαναν στη βόρεια Συρία ήδη από την περίοδο του ιδρυτή της σύγχρονης Συρίας Χαφέζ αλ Άσαντ. Με αυτήν την προοπτική συμφωνεί και η συριακή κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την υπεράσπιση των Κούρδων στις πόλεις που κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.
Όμως υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει ακόμα να ρυθμιστούν, όπως:
-Το ακριβές καθεστώς της κουρδικής αυτονομίας – ημιαυτονομίας στην περιοχή και οι σχέσεις των Κούρδων με την κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού.
– Τα ακριβή σύνορα των αυτόνομων κουρδικών περιοχών.
– Τι θα συμβεί με την κουρδική Πολιτοφυλακή YPG και το ένοπλο κουρδικό στρατιωτικό σώμα SDF.
Ο συριακός στρατός, πάντως, δεν είναι έτοιμος για μια ολοκληρωτική σύγκρουση με τον τουρκικό, εάν τουλάχιστον δεν έχει αεροπορική υποστήριξη από τους Ρώσους συμμάχους.
Όλα δείχνουν πως την τελευταία λέξη θα την έχει ο Πούτιν. Ίσως επιλέξει να λύσει το ζήτημα ήρεμα, προειδοποιώντας τον Ερντογάν να υποχωρήσει για να μην εμπλακεί σε εχθροπραξίες με τον ρωσικό στρατό.