Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑγιασμός την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου για την "Αλληλεγγύη"

Αγιασμός την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου για την “Αλληλεγγύη”

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ν.Αργολίδας (ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ.) “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” σας προσκαλεί στην καθιερωμένη τελετή αγιασμού, την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18.00 στα γραφεία του συλλόγου (Γούναρη 47 στο ΄Αργος).

 

Θα μιλήσει ο κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος- ταξίαρχος ε.α., με θέμα:
«Ημέρες Ηρώων 1940-1941-28η Οκτωβρίου 1940-ΙΧΝΗ»

 

Να θυμίσουμε οτι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, “Ο Καρκίνος δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του ΕΟΔΥ”. Και αναφέρει μεταξύ άλλων:

Τη στιγμή που ο καρκίνος έχει αναχθεί παγκοσμίως ως ο Νο 1 κίνδυνος για την υγεία των πληθυσμών και τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας, στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά!!!

Την ώρα που η νέα Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδη, στη προχθεσινή τρίωρη συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ENVI, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «και μόνο το γεγονός ότι το 40% του πληθυσμού θα νοσήσει από καρκίνο κάποια στη στιγμή στη ζωή του, ενώ οι περισσότερες οικογένειες έχουν ήδη εμπειρία από τη νόσο, αποτελεί επαρκή λόγο για να αποτελέσει ο καρκίνος την πρώτη προτεραιότητα στην υγεία»,

στο νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για διαβούλευση, ο καρκίνος δεν συμπεριλαμβάνεται στους, προς αντιμετώπιση, σοβαρούς κινδύνους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αν μάλιστα ανακαλέσουμε στη μνήμη μας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο φορέας στον οποίο είχε ανατεθεί η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου η τύχη αγνοείται έκτοτε και τα τελευταία 5 χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις μας προς την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και δεν έχει καταστεί δυνατόν να ανακτηθεί έστω το ημιτελές Μητρώο, τότε δικαιούμαστε να ομιλούμε για σοβαρό πισωγύρισμα και δημιουργία μεγάλου κενού στη δημόσια υγεία της χώρας μας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συμμετείχε στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου που έληξε προχθές, καταθέτοντας προτάσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς και τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα είναι αυτά που απειλούν τη δημόσια υγεία των ανεπτυγμένων κρατών πολύ περισσότερο από τα μεταδοτικά, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν την κατάθεση του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου παρουσιάζει ετεροβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, επηρεαζόμενο από την κάλυψη των αναγκών που γεννά η επικαιρότητα και μόνο, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί με διορατικότητα και να παραβλέπει την αξία του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού για πραγματικές απειλές που προέρχονται από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, τις οποίες υποτιμά εμφανώς.

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιλέξει τον καρκίνο ως στρατηγική στόχευση για την τριετία 2020 – 2023 στο Πρόγραμμα Υγείας, με την Αποστολή Καρκίνος (Cancer Mission), όταν βασικό μέρος των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στην νέα Επίτροπο Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδη, από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ο έλεγχος του καρκίνου (Beating Cancer) αποτελεί τουλάχιστον αβλεψία εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας το γεγονός ότι στη Διεύθυνση Επιδημιολογίας και Πρόληψης Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Τραυματισμών,  δεν υπάρχει Τμήμα επιδημιολογίας και πρόληψης του Καρκίνου!!!

Ακόμη και τα προγράμματα εμβολιασμού για τον ιό HPV, που ευθύνεται για μία σειρά καρκίνων, και η αντιμετώπισή τους αποτελούσε εκ των βασικών εξαγγελιών του προγράμματος υγείας της νέας κυβέρνησης, θέτουν σε αμφιβολία την προοπτική αποτελεσματικής υλοποίησης, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται με σαφήνεια στο νέο σχέδιο νόμου για τον ΕΟΔΥ.

Επιπλέον των ανωτέρω, για ακόμη μία φορά «δεν υπάρχει χώρος για τους εκπροσώπους των ασθενών»,οι οποίοι κατά την προσφιλή τακτική των παρελθόντων ετών, δεν θα συμμετέχουν σε καμία φάση των διαδικασιών της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, που τους αφορούν.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου έχει διαφωνήσει ισχυρά στο πρόσφατο παρελθόν και συνεχίζει και σήμερα να διαφωνεί με τις πρακτικές αυτές, που δείχνουν την σοβαρή απόκλιση των λόγων από τις πράξεις της κυβέρνησης και εκφράζει την απογοήτευσή της καθώς στο σύνολό του το σχέδιο νόμου αγνοεί επιδεικτικά τους ογκολογικούς ασθενείς και επιβιώσαντες. Αντίθετα, η χρήση όρων όπως «συμμετοχή» «ασθενοκεντρική προσέγγιση» στο λεκτικό του Υπουργείου Υγείας δεν ανταποκρίνονται στη πρακτική της κυβέρνησης που δεν έχει δώσει δείγματα αποκατάστασης της τάξης με την συμμετοχή εκπροσώπων του δευτεροβάθμιου οργάνου των συλλόγων ασθενών με καρκίνο στις επιτροπές και όργανα στα οποία εκ του νόμου προβλέπεται η συμμετοχή μας.

Τέλος οφείλουμε να επιδοκιμάσουμε την στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης σχετικά με το πάγιο αίτημά μας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και συστρατευόμαστε με την πολιτική βούληση για επίλυση του κοινωνικού αυτού θέματος, το οποίο έχει πολλές προεκτάσεις…”

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ