Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΟ.Ε.ΕΣ.Π.: Για τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ΔΕΗ

Ο.Ε.ΕΣ.Π.: Για τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ΔΕΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ (Ο.Ε.ΕΣ.Π.)

Πάτρα, 04-10-2019
Αρ. Πρωτ.: 12261

Προς
Τον κ. Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αθήνα
Κοινοποίηση:
1. Βουλευτές Περιφέρειας Πελοποννήσου
2. Βουλευτές Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
3. Βουλευτές Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, η Ομοσπονδία μας, ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, γίνεται καθημερινά αποδέκτης παραπόνων -εξαιτίας της αναλγησίας της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε.- στο θέμα του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει ως κάτωθι:

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΟΣΕΩΝ
Έως 500€ προκαταβολή 10% και το υπόλοιπο σε 5 δόσεις
Από 500€ – 1000€ προκαταβολή 10% και το υπόλοιπο σε 8 δόσεις
Από 1000€ – 2000€ προκαταβολή 15% και το υπόλοιπο σε 12 δόσεις
Από 2000€ – 3000€ προκαταβολή 20% και το υπόλοιπο σε 18 δόσεις
Άνω των 3000€ 1η εναλλακτική 20% προκαταβολή και το υπολ. σε 18 δόσεις
2η εναλλακτική 30% προκαταβολή και το υπόλοιπο σε 24 δόσεις.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των οικογενειών μας, δεν μας αφήνει τα περιθώρια να χρησιμοποιήσουμε τα πιο πάνω εργαλεία προκειμένου να διευθετήσουμε τα χρέη μας. Ως εκ τούτου, πολλές επιχειρήσεις ζουν καθημερινά με την αγωνία του πότε θα κοπεί η ηλεκτροδότηση στις επιχειρήσεις τους, που συνεπάγεται αυτόματα και το κλείσιμό τους.

Στα πλαίσια αυτά, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) που έχει στην δύναμή της ως μέλη 60 Εμπορικούς Συλλόγους, εξετάζοντας διεξοδικά τα παραπάνω, προτείνει τα εξής:
1. Οι πελάτες της ΔΕΗ που είναι ενταγμένοι στο μητρώο των ευάλωτων πελατών στην οικία τους, να έχουν τα ίδια προνόμια και στην μικρή τους επιχείρηση.
2. Ρυθμίσεις σε όλους ανεξαιρέτως, σε αυτούς που έχασαν τη ρύθμιση και σε αυτούς που μετά από αποκοπή έχουν αναγκαστεί να κάνουν επανασύνδεση (εκτός της περίπτωσης της ρευματοκλοπής), από 60 έως 100 άτοκες δόσεις, αναλόγως το ποσό και τη δυνατότητα του οφειλέτη, δίχως τόκους, επιβαρύνσεις και προκαταβολές.
Κύριε Υπουργέ, ζητάμε την αποδοχή των προτάσεων μας από μέρους σας, καθώς, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης, θεωρούμε καθοριστικής και ζωτικής σημασίας τη νομοθέτηση των πιο πάνω προτάσεων, ώστε να δώσουμε βοήθεια και ελπίδα στον μεγαλύτερο τροφοδότη της Ελληνικής οικονομίας, την μικρομεσαία Ελληνική επιχείρηση.

Η Διοίκηση της Ο.Ε.ΕΣ.Π. θα επιθυμούσε μια συνάντηση μαζί σας, για να συζητήσουμε τρόπους προσέγγισης του πιο πάνω προβλήματος, στα πλαίσια του διαλόγου και της συνεργασίας με το Υπουργείο και εσάς προσωπικά.

Ο Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Βαγενάς            Αντώνιος Καλοθέου

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ