Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΒουλευτικές εκλογές σήμερα στην Ουκρανία

Βουλευτικές εκλογές σήμερα στην Ουκρανία

Οι Ουκρανοί εκλέγουν σήμερα το νέο τους κοινοβούλιο, μεγάλο φαβορί θεωρείται το κόμμα του νέου προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

Πρώην ηθοποιός και νεος πολιτικός, ο Ζελένσκι που εξελέγη τον Απρίλιο, διέλυσε αμέσως μετά την ορκωμοσία του το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές ώστε να επωφεληθεί από τη δυναμική της νίκης του. Το κόμμα του που ήταν ακόμη άγνωστο το 2018 και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά στην οποία ο Ζελένσκι υποδύεται έναν πρόεδρο.

Μετά τις εκλογές, θα σχηματιστεί “νέα κυβέρνηση επαγγελματιών και τεχνοκρατών” για να κάνει την ουκρανική οικονομία “μία από τις πιο δυναμικές στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Ζελένσκι την Πέμπτη.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις αφορούν μόνο τους μισούς βουλευτές που εκλέγονται με αναλογικό σύστημα, παραμένει άγνωστο αν το κόμμα του θα αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία ή αν θα πρέπει να σχηματίσει έναν συνασπισμό για να ορίσει κυβέρνηση. Στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του προέδρου ακολουθούν οι φιλορώσοι της Πλατφόρμας της αντιπολίτευσης (10% έως 13%), της οποίας ο τρίτος στην ιεραρχία, Βίκτορ Μεντβεντσούκ, είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ισχυρό στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και προσκείμενο στον ρώσο πρόεδρο.

Δύο φιλοδυτικά κόμματα, Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο (8%) και Πατρίδα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο (6% έως 9%), αναμένεται  να περάσουν το απαιτούμενο όριο του 5% για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Το επίσης φιλοδυτικό κόμμα Golos (Φωνή) του ροκ σταρ Σβιατοσλάβ Βακαρτσούκ, το οποίο ιδρύθηκε τον Μάιο, λαμβάνει από 4% έως 7% της πρόθεσης ψήφου.

Μεταξύ 50% και 70% των βουλευτών αναμένεται να είναι νέοι, πολλοί από τους οποίους νεαρής ηλικίας χωρίς καμία πολιτική εμπειρία, προβλέπουν οι ειδικοί.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 20.00, και θα εκλεγούν 225 βουλευτές με αναλογικό σύστημα, ενώ οι άλλοι 199 ορίζονται με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ